czwartek, 30 czerwca 2011

Bułeczki musztardowo kukurydziane z glazurą



Jak juz sie pochwaliłam, to musze skończyć
Mam w domu po raz pierwszy w życiu musztardę w proszku !
Jak ja pierwszy raz zobaczyłam to pomyslałam - do czego ludzie jej używaja ?
ale tak myśląc trzeźwo po montignacowemu ;)
to taka sproszkowana gorczyca bez dodatków jest perfekcyjna !
Bo mozna sobie samemu zrobic musztardę bez cukru i innych dodatków
bo mozna używac jej do marynat mięsnych
i nawet do bułek :)

do Lepardowych bułek, które zaproponowała mi moja wspólna piekarka Anita ze Spiżarni , a  które mi sen z oczu spędziły ;)

za pierwszym razem gdy je robiłam, ciasto nie chciało rosnąć
upiekłam takie niewyrosnięte , zła byłam, ze nie wyszły
ale zobaczyłam pusty talerz i męża z niezamykająca sie buzią że bułeczki wyszły pyszne
hmmm

nic to zrobiłam drugi raz :)
tym razem drożdże rozrobiłam z łyzka wody i łyzka maki i odstawiłam na 10 minut
ciasto wyszło rewelacja !
bułeczki podrosły ale tylko trochę
nie polubiły mnie za bardzo
a jak mnie nie lubią to je potraktowałam gorącym piekarnikiem
ciasto na mój gust było mało wyrosnięte, bo przecięcie środkowe wyszło od razu w górę
a bułeczki delikatnie pękały

ale w środku nie mają nic do zarzucenia :)
oprócz tego, ze sypnęłam za duzo soli :D

Gdybyście kiedys sie na nie skusili, to podzielcie ciasto na 6 kawałków a nie na 8, bo bułeczki sa malutkie
drożdże może lepiej dac suszone, 1/4 łyżeczki powinna wystarczyć
na czas wyrastania włóżcie je do reklamówki, zeby nie wyschnęły
i nie jedzcie za ciepłych, bo Was będa brzuchy bolały :)


Anita dziekuje :***

a oto przepis

Bułeczki musztardowo kukurydziane z glazurą ( Mustard and maize rolls )
przepis z ksiązki "The handmade loaf" autorstwa Dana Leparda
Tłumaczenie Anita

200 g mąki chlebowej
50 g mąki kukurydzianej, żółtej
3/4 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka musztardy w proszku

100 g zakwasu pszennego 80 %
125 g wody
3/4 łyżeczki świeżych drożdży/ lub 1/4 łyżeczki drożdzy instant

Glazura
1 łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżeczki zimnej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

Wczesniej nalezy odświezyć zakwas - 1 łyżka zakwasu + 80 gr wody wymieszac dokładnie dodac 100 gr maki pszennej, ostawic na około 8 godzin - mój zakwas już opadł gdy wróciłam - minęło 9 godzin

W dużej misce wymieszać mąki, sól i proszek musztardowy. W drugiej misce rozmieszać zakwas z wodą i drożdżami ( gdy używamy świezych drożdży nalezy je 10 minut wczesniej rozrobić z łyzką wody i maki i odstawic aby zaczęły pracowac, gdy używamy drożdży instant zmniejszamy ilosc i możemy sypać bezpośrednio do ciasta). Mokre składniki wlać do suchych i dobrze wymieszać, do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.
Miskę przykryć i odstawić na 10 minut.

Na lekko naoliwionej powierzchni zagniatać ciasto przez 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Następnie powtórzyć zagniatanie przez 10 sekund, uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.
Po tym czasie ciasto podzielić na osiem 60 g części. Z każdego kawałka uformować bułkę, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Używając np. rączki drewnianej łyżki bułki przepołowić- ale nie do końca, tak aby pozostała cieniutka warstwa ciasta.

Wgłębienie posmarować glazurą ( glazurę rozrabiamy 10 minut przed użyciem, używając zimnej wody), docisnąć połówki do siebie i ułożyć na blasze wysypanej mąką kukurydzianą.
Piec z parą w 220 st C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i dopiekać około 15-20 minut, aż bułki zbrązowieją.

Studzić na kratce.









3 komentarze:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają. A z taką musztardą nie miałam jeszcze przyjemności się zaprzyjaźnić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Ewo!
    z małym stresem zaproponuję następny wypiek,
    a jak znów się nie uda? :)

    wyglądają nieźle! a relacja fotograficzna "krok po kroku" bardzo mi się podoba!
    Tak, zapach świeżych bułek przyciąga,
    ja zawsze chowam wszystkie świeżo upieczone chleby na klucz, z troski o brzuchy domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila dziekuję :)
    jak widzisz to był mój pierwszy raz :))

    Anitka nie stresuj się :D
    pamiętaj - będziemy bogatsze w kolejne doświadczenie !

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis