niedziela, 12 sierpnia 2012

Bułeczki z makiem


Bardzo proste i szybkie, zaskakująco pyszne w smaku bułeczki
znalazłam je u Trufli, zrobiłam je już kilka razy i polecam dalej, dla tych którzy lubią dobre, drożdżowe bułeczki.

Bułeczki z makiem

500g mocnej mąki pszennej (użyłam  typ 750)
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka soli
3 łyżki maku
1 1/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka płynnego miodu
275ml ciepłej wody

Zagniatamy ciasto, można mikserem, ale co to za przyjemność :)
Ciasto ma być gładkie i elastyczne, należy mu poświęcić dobrych kilka minut - piec do dziesięciu.
Przekładamy je do miski i odstawiamy do podwojenia objętości - u mnie dziś dosyć chłodno, ciasto podwajało objętość 1,5 godziny.
Dzielimy na 16 części o wadze około 50 g
można zrobić większe bułeczki,m dzieląc ciasto na 12 części.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką, wsadzamy do plastikowej torby i odkładamy do urośnięcia - - około 1 godziny
rozgrzewamy piekarnik do 200 st. bułeczki nacinamy w krzyż, spryskujemy wodą i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy około 20 minut, aż będą rumiane
Wystudzić lub zjadać jeszcze ciepłe ;)


7 komentarzy:

  1. To prawda:) "...można mikserem, ale co to za przyjemność". Wspaniałe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ugniatanie ciasta jest takie relaksujące :D

      Usuń
  2. Lubię dobre drożdżowe bułeczki, więc to chyba propozycja dla mnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie wypróbuj, mak to świetny dodatek do pieczywa !

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. az żal jeść :D ja to najbardziej lubię je wąchać i dotykać, mają taki miąższ mięciutki, czy to już zboczenie ? :)

      Usuń
  4. fakt zgadzam się,że ugniatanie ciasta jest relaksujące pozdrawiam i zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis