Ten tez jest awaryjny, o nie , nie, nie przechodzę na chleby drożdżowe, ja bym tym nie pojadła :D
po prostu dodatku do nutelli dzieciom zabrakło :D
a przepis już kiedyś wypróbowałam tylko chleb niespodziewanie szybko zniknął
jest bardzo prosty i w miarę szybki - ja go trochę przyspieszyłam, bo piekłam wczoraj w nocy i oczy mi sie juz zamykały - trochę mu bok wyszedł...bokiem :)
Wiejski chleb grecki ( pszenno-kukurydziany)
przepis zaczerpnięty z bloga Komarki
450 g mąki pszennej,
20 g mąki kukurydzianej,
30 g mąki pszennej razowej,
1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant),
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy,
ok. 350 ml wody
Mąkę wymieszać z ok. 300 ml wody i pozostawić na ok. 20 min., aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.
Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.
Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub posypanego mąką ziemniaczaną koszyka i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Około 30 minut przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bochenek ponacinać (ten który rósł w koszyku, najpierw przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień do pieczenia). Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb. Piec 40 ok. minut do zarumienienia.
450 g mąki pszennej,
20 g mąki kukurydzianej,
30 g mąki pszennej razowej,
1,5 łyżeczki drożdży suszonych (instant),
1 łyżeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
1 łyżka oliwy,
ok. 350 ml wody
Mąkę wymieszać z ok. 300 ml wody i pozostawić na ok. 20 min., aby wchłonęła płyn. Następnie wyrabiać 10-12 minut, stopniowo dolewając resztę wody. Pod koniec wyrabiania dodawać kolejno drożdże, cukier, sól i oliwę. Ciasto powinno być delikatne, dość luźne i nie dać się łatwo rozerwać. Jeżeli jest za gęste lub rzadkie, dodać w razie potrzeby wody lub mąki.
Przykryć szczelnie i pozostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. W połowie czasu wyrastania, wyjąć ciasto, odgazować, rozciągnąć i ponownie uformować kulę.
Lekko wyrośnięte ciasto jeszcze raz odgazować, uformować kulę lub bochenek i przełożyć do wysmarowanej oliwą formy lub posypanego mąką ziemniaczaną koszyka i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Około 30 minut przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Bochenek ponacinać (ten który rósł w koszyku, najpierw przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień do pieczenia). Delikatnie spryskać wodą piekarnik i włożyć chleb. Piec 40 ok. minut do zarumienienia.

i tak nieźle sobie poradził, mi kiedyś gorsze boki wyszły a dziury; że kot by się zmieścił :)
OdpowiedzUsuńTo takie ekstrawanckie jest z tymi dziurami :D
OdpowiedzUsuńNajwiększy komplement dostałam od męża, jak mój wielki okrągły sylwestrowy bochen chleba pęknął tak straszliwie przez sam środek...powiedział że takie chleby powinnam piec, bo jest taki swojski :D
Matko i córko jkakie tu smakowitosci!! Ewcia! Ja teraz nie daje rady :/ przeprowadzka coraz blizej a jeszcze pare rzeczy do zrobienia w nowym lokum zostało:/ jak bedziesz miala chwile zajrzyj na stronke www.edyskas.mojabudowa.pl tam jestem teraz najczesciej:) BUZIAKI przesyłam i pozdrawiam goraco :) Mało mnie ale ja to wszystko nadrobie na wakacjach:D
OdpowiedzUsuń