W tak upalne dni jak te nie mam siły na przygotowywanie zakwasu, żeby upiec chleb i jeśli tylko zauważam jeszcze, że na następny dzień nie będę miała co zjeść na śniadanie - robię szybkie drożdżowe bułeczki graham
Przepis jest bardzo uniwersalny, robię z niego bułeczki, cebulaki, a nawet pizze z tuńczykiem i papryką.
Wszystko zgodnie z dietą Montignaca.
Bułki graham
przepis na Cebulaki zaczerpnięty z forum Montignaca
4 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka 1,5 %
1 łyżeczka mąki graham 1850
Drożdże zgnieść z fruktozą aż do ich rozpuszczenia, dodać mąkę i ciepłe mleko
Zostawić na 15 minut
Następnie dodać
3 szklanki mąki graham 1850
1 białko jaja
1 łyżeczkę soli
pół szklanki mleka 1,5 %
2 łyżki oliwy z oliwek
Zagnieść dokładnie ciasto, gdy będzie już elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem aż podwoi objętość.
Ciasto powinno być miękkie, gdy będziemy dosypywać mąkę, bułki będą twarde
Gdy ciasto urośnie odrywamy z niego kawałki i zawijamy bułeczki. Kładziemy na blachę wyłożona papierem i posypana mąka, smarujemy z wierzchu białkiem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki można posypać płatkami owsianymi, lub słonecznikiem - to już dla drugofazowców ;)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut
Bardzo fajne z tego przepisu wychodzą cebulaki lub pieczarkowce
w bułeczce robimy wgniecenie spodem szklanki, dajemy do środka zeszkloną na łyżce oliwy cebulę, lub pieczarki i posypujemy oregano. Czas pieczenia może być krótszy.
Smacznego :)

Ewuniu, a ja dlaczego nie wiem nic o Twoich smakołykach???? Hęęę rany ależ cudowności prezentujesz. Mam totalnie nie pohamowany ślinotok .... i muszę Twoje przepisy zrealizować. Tak smacznie wyglądają :D ..... oj będę tutaj zaglądać z wielką przyjemnością. I jakie zdjęcia piękne!!!!
OdpowiedzUsuńŚciskam Ciebie mocnoooooooo