wtorek, 12 października 2010

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem


Chleb z ziarnami chodził za mną juz od dawna, jest bardzo podobny do wcześniejszego ze słonecznikiem, ale smakiem różnią się bardzo.
Wg mojej drugiej połowy to najlepszy chleb jaki kiedykolwiek zrobiłam.
Ma niesamowity smak, dzieki siemieniu jest mięsisty i delikatnie wilgotny. Ma bardzo spręzysty miąższ, a skórka jest twarda i chrupiąca.
Mój weekend jak widać był dosyć pracowity, zrobiłam jeszcze gołąbki, ale te sie dokumentacji nie doczekały.

 
Chleb ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Skladniki:

na ziarno:
35g siemienia lnianego
100g wody

na zaczyn:
75g maki pszennej 550
90g wody
2 lyzki zakwasu

 
na ciasto chlebowe:
380g maki pszennej
40g maki zytniej
60g uprazonych ziaren slonecznika
30g uprazonych ziaren siemienia lnianego
175g wody
18g (1 lyzka) soli
130g namoczonego siemienia lnianego
170g zaczynu

W dzien poprzedzajacy pieczenie zalewamy siemie lniane zimna woda i pozostawiamy do napecznienia przykryte folia na 12 do 16 godzin.
Skladniki zaczynu mieszamy i odstawiamy przykryte w temperaturze pokojowej równiez na 12 do 16 godzin.
Nastepnego dnia mieszamy wszystkie skladniki ciasta chlebowego. W maszynie ok. 3 minuty, recznie do 10 minut. Ewentualnie korygujemy jeszcze ilosc maki lub wody – ciasto powinno byc srednio scisle i jeszcze raz krótko zagniatamy.
Ciasto powinno odpoczywac przykryte ok. 2 do 2,5 godzin. W trakcie wyrastania, po ok. 1 godzinie ciasto raz zagniesc lub jak to mówia piekarze „przebic”. W tym celu nalezy rozplaszczyc kule ciasta na blacie posypanym maka lekko uderzajac w jego powierzchnie, aby pozbylo sie gazów. Nastepnie z kazdej z czterech stron zawinac na szerokosc ok. 1/3 plat ciasta do góry. Mozna te czynnosc powtórzyc nawet 2-krotnie w odstepach czasowych ok. 50-minutowych.
Po uplywie wyzej wymienionego czasu uformowac owalny badz podluzny bochenek i umiescic delikatnie (zawinieciem do góry) w koszyku do wyrastania. Czas wyrastania ok. 2 do 2,5 godzin w temperaturze ok. 25° C. W chlodzie np. 10° C mozna ten czas przedluzyc do 8 godzin, w lodówce (ok. 6°C) do 18 godzin. 6.Przed wlozeniem do pieca zalecana jest próba palcem czy chleb jest dobrze wyrosniety.
Nagrzac piekarnik, naparowac. Chleb wyjac z koszyka, naciac delikatnie. Piec 40 – 45 min w temperaturze 240° C.

 


6 komentarzy:

  1. To bardzo ładny chleb :)
    Zaczynam być zazdrosna :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale się pieknie, chlebowo "rozjechał"! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb jak malowany, nic tylko zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej, wszystkie te chleby takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. początki były bardzo gliniaste, dobrze, ze wtedy jeszcze nie miałam bloga :))

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis