Pieczenie chleba nie jest trudne, wystarczy, woda, mąka, czas i cierpliwość.
środa, 14 lipca 2010
Racuchy z jabłkami i rodzynkami i zakwas żytni
Nigdy nie próbowałam robić innych te są perfekcyjne !
Nie są tłuste, są puszyste, a rodzynki dodają im niezwykłego posmaku.
Nie pamiętam skąd mam ten przepis, jest już w moim kajecie ponad 10 lat, zachlapany od ciasta, z przeliczeniem na połowę porcji napisanym czerwoną kredką dziecka, oczywiście robienie racuchów z połowy porcji sensu u nas nie ma.
zdjęcie tylko jedno, bo jak zwykle padły baterie w aparacie, a gdy się naładowały racuchów już nie było
Racuchy z jabłkami i rodzynkami
500 gram mąki
5 dkg drożdży świeżych
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
płaska łyżeczka soli
3 łyżki cukru
rodzynki i jabłka - ilość wedle uznania, my lubimy dużo, daję cztery jabłka pokrojone w kostkę i około 100 gr rodzynek
Drożdże rozrobić z letnim mlekiem. Do maki dodajemy jajka, drożdże, cukier i sól. Mieszamy drewniana łyżką, ciasto powinno być lekko lejące. Po wyrobieniu dodajemy jabłka i rodzynki i odstawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia na niecała godzinę - przy tym cieple jakie jest teraz wystarcza 30 minut.
smażymy na dużej ilości oleju kładąc łyżką na gorący olej formując placuszki.
Po usmażeniu układamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Dla Ani przypomnę jeszcze jak się robi zakwas żytni :)
Zakwas żytni
50 gr maki żytniej 2000
50 gr wody
wymieszać i odstawić w cieple miejsce na 24 godziny
Następnego dnia zostawić łyżkę mieszaniny, dołożyć 50 gr mąki i 50 gr wody, odstawić na 24 godziny
Tą sama czynność powtarzamy następnego dnia.
Po trzech dniach nasz zakwas powinien już pięknie bąbelkować i mieć zapach drożdży
jest już gotowy, ale jest jeszcze słaby żeby zrobić na nim chleb, dlatego należy brać go więcej niż podaje przepis i dołożyć trochę drożdży. Im zakwas starszy tym mocniejszy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz