niedziela, 16 stycznia 2011

Fougasse - chleb z Prowansji


Po wyjazdowej sobocie, obiedzie w galerii hadlowej, hałasie, tłoku i marudzeniu zmęczonych dzieci, miło jest stanąć w kuchni i zanurzyć ręce w mące.
Przy takim zmęczeniu nic więcej mi się nie chciało oprócz ciepłego pieczywa.
Fougasse - chleb z prowansji, w ciekawym kształcie przypominającym liść, u mnie bez dodatków, choć wiem, że nastepny będzie z rozmarynem i oliwkami. Jeszcze ciepły z chrupiąca skórką i miękkim środkiem rozpływa się w ustach. Na drugi dzien nie jest niczym specjalnym, ot zwykłe drożdzowe ciasto, ale podgrzany w piekarniku z serem i salami zniknał z talerza szybciej niż pizza.
Przepis cytuje za WP



Fougasse 
R.Bertinet
Składniki na 6 sztuk:
-10g świeżych drożdży
-500g mąki pszennej typu 550 + trochę do podsypywania
-10g soli
-350g wody (lub 350ml, jednak autor zaleca wodę zważyć)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę wsypać do dużej miski. Wkruszyć drożdże. Dodać sól i wodę. Miskę przytrzymać jedną ręką, a drugą wyrabiać ciasto ok. 2- 3 minut. A następnie na blacie 5-10 minut. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. 
2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250°C.
3. Blat posypać grubo mąką. Całe ciasto przełożyć na blat. (Z ciastem należy cały czas obchodzić się delikatnie, aby w środku ciasta pozostało jak najwięcej powietrza). Ciasto rozpłaszczyć rękami mniej więcej na kwadrat i posypać z góry grubo mąką. Ciasto przeciąć na pół, najlepiej używając plastikowej szpatułki. Każdą połówkę przeciąć kolejno na trzy jednakowe części. Wszystkie części ciasta dobrze posypać mąką. 
4. Każdą część ciasta przeciąć przez środek, prawie do brzegów. Po obu stronach zrobić po 2- 3 nacięcia. Nacięcia rozciągnąć lekko rękami, aby powstały spore otwory, które nie posklejają się podczas pieczenia. (Autor zaleca, aby nie kombinować i nie robić za dużo nacięć. Lepiej mniej i dobrze otwartych. Mniejsze mogą się posklejać podczas pieczenia). 
5. Fougasses przełożyłam na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Autor zaleca wyłożyć Fougasses na rozgrzany kamień lub odwróconą do góry dnem, rozgrzaną blachę.
6. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i ściany piekarnika spryskać wodą. (Należy zrobić to w miarę szybko, aby jak najmniej ciepła uciekło z piekarnika). Zmniejszyć temperaturę do 230°C i piec Fougasses przez 10- 12min. (u mnie około 15-20 min.) na złoty kolor. 
Uwaga: Do ciasta można dodać (pod koniec wyrabiania) przekrojone na pół i bez pestek oliwki, prażoną cebulkę, czy upieczoną i pokrojoną w paski paprykę lub tuż przed samym pieczeniem „wcisnąć” w ciasto trochę świeżego rozmarynu lub tymianku. 
Jeśli chcecie Fougasses zamrozić, należy podpiec je przez 6- 7 minut, ostudzić, zapakować we worek do mrożenia i zamrozić. Przed spożyciem Fougasses zamrożone włożyć do nagrzanego do 180- 200°C piekarnika i piec ok. 12 min.

4 komentarze:

  1. Przepiękny! Ba, co ja piszę! Zdecydowanie najpiękniejszy jaki ostatnio widziałam! Gratuluję, pięknie Ci się udał!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny liść! naprawdę udany...!
    a odpoczywanie w kuchni - doskonale rozumiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapowiada się obłędnie pysznie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny. Wspaniale je zrobiłaś. Po tak intensywnym dniu, robienie chleba to rozkosz.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis