radość nie tylko dla mnie, ale dla bardzo wygłodniałej córki, która na widok szpitalnych zlewków miała odruch zwrotny i dla męża pozostałego o gotowych wyrobach z Lidla
W sobotę córka poprosiła o kluski na parze, wyszły wyśmienite, ale baterii w aparacie jeszcze niezdążyłam naładować, więc kluski z przepisem będą kiedy indziej.
Odświeżyłam zakwas i wzięłam sie za zaległości z Piekarni po godzinach
Już ten chleb robiłam, co dziwota, bo ja za kminkiem w chlebie nie przepadam, może mało powiedziane, ja takiego chleba w ogóle nie jadam, nie smakuje mi, a jak juz zjeśc musiałam to kminek zawsze wydłubywałam
Kminek w całości więc odpada, ale mielony i owszem, uwielbiam posypac nim schabowego, uwielbiam go w gulaszu i w chlebie też smakuje, zapach mielonego kminku zniewala i jest całkiem inny niż tego w ziarenkach, przynajmniej dla mnie ;)
To moja mała zmiana w tym przepisie
Nie bardzo mi ten chleb wyszedł, dziwnie popękał, myślę, że to przez mąką, której użyłam, ale smak jest świetny, więc to nie całkowita porażka
A że z przepisu wychodzą dwa duże bochenki, które by u mnie nie zeszły w tydzień, bo Kuba na wczasach, to z połowy porcji zrobiłam bułeczki, te zejdą szybciej
400g maki żytniej razowej
332g wody
20g (2 łyżki) zakwasu (żytniego razowego najlepiej)
Ciasto chlebowe:
600g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej
348g wody
2 1/2 łyżeczki kminku ( u mnie kminek mielony)
1 łyżka soli
12g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instant
plus cale ciasto zakwaszone minus 2 łyżki
Składniki zakwasu wymieszać i zostawić na 14-16 godzin w temperaturze 21C.
Wymieszać dokładnie składniki ciasta chlebowego wraz z zakwasem ok 3 min, sprawdzić hydrację i znów wyrabiać, aż do utworzenia się silnego glutenu ok 3-4 min.
Ciasto jest gęste i lepkie.
Zostawić do wyrośnięcia 1 godz.
Podzielić i ukształtować dwa bochenki.
Zostawić znów do wyrośnięcia na 50-60 min w 25-28C (moje wyrastają w torbie w słońcu na parapecie).
Naciąć i wsadzić do pieca (na rozgrzany kamień) 240C na 15 min, potem temperaturę obniżyć do 230C i piec kolejne 20-25 min.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz