piątek, 23 marca 2012

Budyń karmelowo - orzechowy


Na pewno nie raz mieliście ochotę na coś słodkiego, a pod ręką akurat był tylko cukier :)
nie raz pewnie Wasze dzieci prosiły "mamo, zrób coś słodkiego" - mam cos właśnie na taką okazję :)
Znalazłam pyszny, szybki, prosty i tani deser, który można zrobić ze składników, które raczej zawsze są w domu.
Kisiel po warszawsku - ja bym to raczej nazwała budyniem, bo jest na mleku, ale to nieważne, bo jest słodki a nie mulący i zaspokaja w pełni potrzebę cukru w żyłach, a to najważniejsze ;)

Karmelowo- orzechowy budyń - tani deser 
przepis z Palce lizać

750 ml mleka pełnego
100 gr cukru
100 gr orzechów włoskich
70 gr maki ziemniaczanej

Orzechy mielimy, siekamy albo tłuczemy - zostawiamy cztery połówki do ozdobienia deseru.
Zmielone orzechy wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy kilka minut.
W międzyczasie odlewamy 500 ml mleka i gotujemy je, gdy juz się zagotuje, wrzucamy do niego podprażone orzechy,  ostawiamy na bok.
W dużym rondlu roztapiamy cukier tworząc karmel, pamiętajmy aby go nie mieszać, gdy już się rozpuści i przypali na piękny kolor, wlewamy do niego mleko z orzechami, mieszając gotujemy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Uwaga mleko się mocno spieni, lepiej, żeby rondel nie był za mały 
Gdy karmel się rozpuści, wlewamy resztę mleka z rozpuszczoną mąką, mieszając rózgą czekamy aż zgęstnieje i przelewamy do miseczek, dekorujemy orzechem. Podajemy polane kwaśnym sokiem owocowym.

Smacznego !






2 komentarze:

  1. Kusi! I nie ma jaj, podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mariszka, u mnie w kuchni stoi jeszcze jedna miseczka, ciekawa jestem kto pierwszy się na nią rano rzuci :D

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis