wtorek, 24 sierpnia 2010

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Letni przysmak do popołudniowej kawy z mlekiem...u mnie ciepły jeszcze placek drożdżowy, najlepszy ze sliwkami węgierkami, ale tu akurat były pod reka zebrane szybko przy pożegnaniu mirabelki, a że większośc była robaczywa hehe, to dołożyłam jabłek, wyszedł fajny smak.



Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

500 gram mąki
2 jajka
250 ml mleka
3 dkg drożdży świeżych
10 dkg cukru
20 dkg margaryny

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru aż do rozpuszczenia, dodajemy letnie mleko i łyżke mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Margarynę rozpuszczamy z cukrem.
Do maki wbijamy jaja, wlewamy margarynę i zaczyn z drożdży, wyrabiamy dotąd aż ciasto zacznie samo odchodzic od miski. Trochę to trwa, bo ciasto jest dosyć luźne, ale warto się troszkę pomęczyć ( męczenie tylko dla tych, którzy nie posiadają miksera jak ja i wyrabiają oprócz ciasta mięśnie w ramionach :)) )

Gdy ciasto jest już wyrobione odkładamy je na 20 minut, po czym ponownie zarabiamy i przekładamy do formy wysmarowanej delikatnie margaryną.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut.

Przygotowujemy owoce na ciasto i kruszonkę.

Kruszonka jest w cieście najlepsza, zawsze uwielbiam ją wyskubywać z jeszcze ciepłego ciasta :)
robię tak jak babcia, czyli na oko, ale tak mniej więcej ;) to jest około
8 dkg margaryny
8 dkg cukru
10-12 dkg mąki
cukier waniliowy ( często dodaje tez płatki migdałowe )

szybko rozcieramy w palcach, aż zrobią się małe grudki i wsadzamy do lodówki

Ok mamy wszystko, więc układamy na podrośniętym cieście najpierw owoce, jak owoce sa mniej słodkie to posypuje je trochę cukrem brązowym, na owoce rozsypuje kruszonkę, boki ciasta smaruje rozbełtanym jajkiem.
Ciasto pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis