sobota, 17 lipca 2010

Drożdżowe grahamki

W tak upalne dni jak te nie mam siły na przygotowywanie zakwasu, żeby upiec chleb i jeśli tylko zauważam jeszcze, że na następny dzień nie będę miała co zjeść na śniadanie - robię szybkie drożdżowe bułeczki graham
Przepis jest bardzo uniwersalny, robię z niego bułeczki, cebulaki, a nawet pizze z tuńczykiem i papryką.
Wszystko zgodnie z dietą Montignaca.

Bułki graham 
przepis na Cebulaki zaczerpnięty z forum Montignaca

4 dkg drożdży świeżych
1 łyżeczka fruktozy
pół szklanki ciepłego mleka 1,5 %
1 łyżeczka mąki graham 1850

Drożdże zgnieść z fruktozą aż do ich rozpuszczenia, dodać mąkę i ciepłe mleko
Zostawić na 15 minut

Następnie dodać
3 szklanki mąki graham 1850
1 białko jaja
1 łyżeczkę soli
pół szklanki mleka 1,5 %
2 łyżki oliwy z oliwek

Zagnieść dokładnie ciasto, gdy będzie już elastyczne, zostawiamy je pod przykryciem aż podwoi objętość. 
Ciasto powinno być miękkie, gdy będziemy dosypywać mąkę, bułki będą twarde
Gdy ciasto urośnie odrywamy z niego kawałki i zawijamy bułeczki. Kładziemy na blachę wyłożona papierem i posypana mąka, smarujemy z wierzchu białkiem, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki można posypać płatkami owsianymi, lub słonecznikiem - to już dla drugofazowców ;)
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut

Bardzo fajne z tego przepisu wychodzą cebulaki lub pieczarkowce 
w bułeczce robimy wgniecenie spodem szklanki, dajemy do środka zeszkloną na łyżce oliwy cebulę, lub pieczarki i posypujemy oregano. Czas pieczenia może być krótszy.

Smacznego :)




1 komentarz:

  1. Ewuniu, a ja dlaczego nie wiem nic o Twoich smakołykach???? Hęęę rany ależ cudowności prezentujesz. Mam totalnie nie pohamowany ślinotok .... i muszę Twoje przepisy zrealizować. Tak smacznie wyglądają :D ..... oj będę tutaj zaglądać z wielką przyjemnością. I jakie zdjęcia piękne!!!!

    Ściskam Ciebie mocnoooooooo

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis