niedziela, 2 lutego 2020

Tort bezowo biszkoptowy z mąką orkiszową, musem mango, masą mascarpone i granatem

Tort bezowo biszkoptowy z mąką orkiszową z musem mango i granatem

 Czasami tak jest, że chcesz zrobić coś fajnego ale wszystko nie wychodzi. Upieczoną beza nie chciała się odkleic od papieru do pieczenia, cała się połamała. Trzeba było upiec biszkopt ale okazało się że nie ma mąki tortowej. Stąd przez nadrabianie i jakoś to wyjdzie wyszedł pyszny, świeży tort. Przepis muszę zapisać żeby nie zapomnieć jak "to" zrobiłam 😊 

 Beza 2 blaty (wykorzystałam 1 blat, bo drugi się połamał) 
 5 bialek
 250g cukru drobnego
 1 łyżka soku z cytryny 
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

 Białka ubić, dodawać cukier po łyżce. Na koniec dodać sok z cytryny i skrobie ziemniaczaną. Ubić dokładnie. Na papierze odrysować ołówkiem koło o średnicy 22 cm. Papier obrócić rysunkiem do dołu. Wyłożyć bezę na papier do pieczenia. 
PIEC 2 godziny 100 stopni termoobieg. Wystudzic w piekarniku.

 Biszkopt orkiszowy tortownica 22 cm
 3 jaja
 6 łyżek cukru
 3 łyżki mąki orkiszowej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
Pol łyżeczki proszku do pieczenia

 Białka ubić dodając cukier stopniowo po 1 łyżce. Dodawać żółtka Na koniec dodać wymieszane mąki z proszkiem i delikatnie wymieszać. Pieczenie 30 minut termoobieg 175stopni 

Masa mascarpone
 400 ml śmietany 30%
 250 g mascarpone
 2 łyżki cukru pudru

 Ubić śmietanę, dodać cukier puder, dodać mascarpone wcześniej rozdrzedzony ubitą śmietaną.

 Przelozenie:
Biszkopt
 Masa
 Mus z mango - spirala na masie
 Biszkopt
 Masa
 Mus z mango 
Beza 
Masa 
Borówki i granat 

 Schłodzić 30 minut 
 Mus z mango można zrobić miksując dojrzałe mango lub wykorzystać mus mango dla dzieci.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis