Te świetne, proste bułeczki znalazłam na blogu Bread & Companatico
Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, wystarczy zamieszać i odstawić,
świeże bułki są chrupiące zewnątrz i miękkie w środku, po kilku godzinach chrupkość znika, ale świeżość nie :)
Bułki cięte nozem
3 g drożdży
300 g wody temperatura pokojowa
200 g mąki chlebowej ( 650)
120 g mąki uniwersalnej (500 )
70 mąki pszennej razowej
1 1 /2 łyżeczki soli morskiej
Drożdże i sól rozpuścić w wodzie, wrzucić resztę składników, wymieszac do połączenia i odstawić na całą noc w przykrytej misce na blacie kuchennym ( nie wstawiać do lodówki ! )
Rano wykładamy ciasto na mocno posypany mąką blat i zakładamy na siebie boki, wyciągając je mocno spod spodu, w sumie cztrey boki skłądamy w prostokątny pakiet.
Uformowany pakiet przykrywamy miską i odstawiamy na 45 minut
po tym czasie pakiet odkrywamy, posypujemy ciasto mąką i kroimy je nożem na osiem kawałków
najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia, będzie nam łatwiej przenieść bułki na rozgrzaną blachę ( nóż się przykleja do ciasta, łatwiej będzie gdy posmarujemy go oliwą )
Wrzucamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika ( temp 250 stopni ) na 15 minut, następnie zmniejszamy temp do 210 i dopiekamy jeszcze 5-10 minut
W sam raz na świąteczne leniwe śniadanie
ja pokusze się o upieczenie wiejskiej bagietki z tego przepisu, mam wrażenie, ze wyjdzie idealna !
Smacznego !
Na pewno zrobię takie bułki :) Tylko się upewnię drożdże suche czy świeże? Bo te 3g to na świeże za mało się wydaje, ale może... ;)
OdpowiedzUsuńno i właśnie 3 g świeżych :) jeśli suszone, to tylko 1 g, mają całą noc na przerobienie ciasta i to w zupełności wystarczy ;)
UsuńAleż mają super dziury!
OdpowiedzUsuń