Bułeczki u nas schodzą jak woda, te niestety tez nie chciały się uchować, weszły nawet bez masła, dwie godziny temu wyjęłam je z piekarnika, została już tylko jedna, na szczęście do zdjęć zdążyły zapozować
Proste w przygotowaniu, ciasto bardzo ładnie się zagniata, szybko rodnie, bałam się rolowania, ale niepotrzebnie, pierwsze wyciąganie knota haha poszło gorzej, ale każde kolejne wychodził coraz lepiej. Dzieciaki marudziły tylko na dużą sól na knocie, starszemu nic nie przeszkodziło, nawet gałązka rozmarynu wsadzona w bułkę :)
Ja polecam, a nawet polecam zrobić z podwójnej porcji, przy takich głodomorkach jak moje
Rosemary - Knot Rolls
Weekendowa Piekarnia #127
8 bułeczek
Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka (250 ml) wody
2 ½ szklanki (375g) mąki chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu
Do posmarowania i posypania:
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
pół łyżeczki grubej soli morskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Umieścić suszone drożdże, mąkę i sól morską w misce miksera. Wymieszać składniki razem, dodać wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść za pomocą końcówki do zagniatania ciasta na małej prędkości od 5 do 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wyłączyć urządzenie. Zebrać ciasto w kulę, umieścić w lekko posmarowanej misce, przykryć, niech rośnie przez godzinę. Wyjąć ciasto z pojemnika, złożyć raz. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałek,który zawinąć w rolkę. Instrukcja znajduje się tu. Umieścić rolki na blasze,w górny środek każdej włożyć gałązkę rozmarynu. Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do wyrastania przez godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekany rozmaryn i grubą sól morską. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika,posmarować każdą oliwą z oliwek, a następnie posypać mieszanką soli. Piec 15 do 20 minut, aż będą złote.
8 bułeczek
Składniki:
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 szklanka (250 ml) wody
2 ½ szklanki (375g) mąki chlebowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek rozmarynu
Do posmarowania i posypania:
skórka otarta z połowy cytryny
pół łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
pół łyżeczki grubej soli morskiej
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Przygotowanie: Umieścić suszone drożdże, mąkę i sól morską w misce miksera. Wymieszać składniki razem, dodać wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść za pomocą końcówki do zagniatania ciasta na małej prędkości od 5 do 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Wyłączyć urządzenie. Zebrać ciasto w kulę, umieścić w lekko posmarowanej misce, przykryć, niech rośnie przez godzinę. Wyjąć ciasto z pojemnika, złożyć raz. Podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować wałek,który zawinąć w rolkę. Instrukcja znajduje się tu. Umieścić rolki na blasze,w górny środek każdej włożyć gałązkę rozmarynu. Przykryć bułeczki czystą ściereczką i zostawić do wyrastania przez godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Wymieszać w małej misce skórkę z cytryny, drobno posiekany rozmaryn i grubą sól morską. Tuż przed wstawieniem bułeczek do piekarnika,posmarować każdą oliwą z oliwek, a następnie posypać mieszanką soli. Piec 15 do 20 minut, aż będą złote.
taką bułeczkę, to bym też połknęła z przyjemnością!!!
OdpowiedzUsuńale że tak w całosci ? ;)
UsuńWITAM! Zapraszam do mnie http://boronappetit.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczywo z rozmarynem. Te buleczki wygladaja jak marzenie. Obslinilam juz klawiature.;-)
OdpowiedzUsuńJa tez lubię rozmaryn w chlebie, w przeciwieństwie do kminku, który zawsze wydłubuje ;)
Usuńa mój biedny krzaczek rozmarynu został na zimę w ogródku i zamarzł, trzeba wsadzić nowy :)
Wcale się nie dziwię :)
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła z pięć !
Ja się Wam też nie dziwię, ale sama nie zjadłam ani jednej hehe
OdpowiedzUsuńmoja silna wola mnie czasem przeraża :D