poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Pszenny chleb na zakwasie z sezamem i makiem




Lato, lato, trochę ciepło się zrobiło, zamiast wyłączyć piekarnik, to ja jeszcze sobie kuchnię dogrzewałam.


Tym razem kolejne prawie udane, nie licząc czasu ;) wspólne pieczenie z Anitą, (dziękuje bardzo ! :* ) chciało mi się chleba z sezamem i makiem, zwykłego pszennego. Powrót na początek księgi "The handmade loaf" i pierwszy przepis w niej zamieszczony, jest własnie takim chlebem, a posypkę można sobie dodać jaką się chce.

Bardzo długo prowadzone ciasto, zajmuje prawie cały dzień, ale pozwala coś zrobić w międzyczasie. Ja byłam na grzybach podczas rośnięcia chleba, niestety z marnym rezultatem, ale spacer wynagrodził pusty koszyk.

I jeżyny, zachwyciły moja córkę, była fioletowa i kłóciła się o każdy krzaczek :)


White leaven bread str 28
przepis z ksiązki The Handmade Loaf by Dan Lepard

Składniki
200 gr pszennego zakwasu
325gr zimnej wody
500 gr mocnej pszennej mąki chlebowej
1,5 łyżeczki soli morskiej
Opcjonalnie
1,5 łyżeczki zmielonego ziarna słodowego

W dużej misce wymieszać zakwas z wodą i zmielony słodem gdy używamy. Dodac makę i sól, dokładnie wymieszać rękami az otrzymamy gładką masę.
Przełożyć do miski i zostawić na 10 minut
Wyciągnąć ciasto z miski i przełożyć na naoliwiony blat. Zagniatać ciasto przez 10-15 sekund ( około 12 razy)
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 10 minut
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 10 minut
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 30 minut
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 1 godzinę
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 1 godzinę
Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwa miski, zostawić na 2 godziny
Podzielić ciasto na dwie 500 gramowe cześci , uformować w kule i odstawić na 15 minut na blacie
Przygotować z tym czasie dwie ściereczki obsypać je maką i umieścić w dwóch miskach o średnicy 20 cm ( można tu użyć koszy rozrostowych, wtedy obejdzie się bez ściereczek )
Uformowane bochenki przełożyć do misek łączeniem w górę, przykryć ( wsadzić do foliowej torby ) i odstawic do rośnięcia na 4 ½ godz. W temp 20 stopni – lub do podwojenia objętości
Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni, chleby przełożyć na deskę, szybko naciąć, spryskac wodą i włożyć na nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-70 minut

Upiekłam jeden bochen, rosnął około 3 godzin, piekłam 50 minut, jest pyszny.

Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. właśnie! był na początku książki! Cieszę się, że go w końcu upiekłyśmy.
    Taki zwykły dobry, prosty chleb.
    Jak dla mnie idealny, smakuje jak ten, który kupowałam codziennie w Polsce, w mojej ulubionej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo zaczęłyśmy od środka :))
    mi własnie takiego się chciało !
    dobrze, że masz takie wspomnienia, teraz ciężko kupić dobry chleb, u nas są raptem dwie dobre piekarnie w okolicy 30 km...

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie!
    Ale przyznam, że nie lubię za bardzo metody Dana Leparda. Nie dlatego że jest pracochłonna ale dlatego, że jest czasochłonna. Wolę chleby zakwasowe Hammelmana, które w sumie "robią się" przez noc.
    Ale chlebek super!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, jego metoda jest czasochłonna, ale tylko w teorii, Anita zrobiła ten sam chleb jednokrotnie zagniatając i wyszedł równie pyszny ;)
    Hammelmana chleby również lubię, nie podzielam autorów na lepszych i gorszych, każdy przepis wart wypróbowania a domowy chleb na zakwasie dla mnie prawie każdy pyszny :)
    Póki co mam tylko książkę Leparda i z niej staram się przepisy wykorzystać, może znajdę gdzieś ten jedyny, bez którego żyć nie potrafię :D
    pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurcze, ale u Ciebie tez ten chleb piękny! Nie ma to tamto... sama muszę brać się za robotę, a ten wypiek wciągnąć na listę rzeczy do zrobienia.
    Pozdrawiam!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  6. polecam tofka ! jest prosty i pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo... wypiek chlebka pełen tajników, super!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis