Ostatnio szukam chlebów drożdżowych, podobają mi się te, w których robi się zaczyn drożdżowy leżakujący przynajmniej 8 godzin
Ten własnie taki jest, do tego ma w s kładzie maślankę i ziarna
jest pyszny
a średnio lubię drożdżowe chleby
Chleb z ziarnami na maślance
z cin-cin
Zaczyn:
150 g mąki pszennej 650
100 g wody
2 g świeżych drożdży
2 g soli
Składniki wymieszać, przykryć folią spozywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Ciasto:
300 g mąki pszennej dałam 650
50 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane) można dać również pestki dynia, ja nie miałam
200 g maślanki
1 łyżka golden syropu
około 30 g wody
7 g świeżych drożdży
8 g soli
254 g zaczynu
Drożdże rozkruszyć z mąką, dodać ciepła maślankę golden syrup i ziarna. Wyrabiać około 4 minuty, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 6 minut - oczywiście można mikserem. Ciasto przykryć i odstawić na około 60 min do wyrośnięcia, po 30 min raz ciasto złożyć.
Następnie uformować bochenek, włożyć do koszyczka i odstawić na 50-60 min do ponownego wyrastania.mój wyrastał w keksówce.
Wyrośnięty chleb szybko naciąć i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240 st.C. Piec 15 min. Następnie zmniejszyć temp. do 200st.C i piec jeszcze z 15 min
Zaczyn:
150 g mąki pszennej 650
100 g wody
2 g świeżych drożdży
2 g soli
Składniki wymieszać, przykryć folią spozywczą i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Ciasto:
300 g mąki pszennej dałam 650
50 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren (słonecznik, sezam, siemię lniane) można dać również pestki dynia, ja nie miałam
200 g maślanki
1 łyżka golden syropu
około 30 g wody
7 g świeżych drożdży
8 g soli
254 g zaczynu
Drożdże rozkruszyć z mąką, dodać ciepła maślankę golden syrup i ziarna. Wyrabiać około 4 minuty, następnie dodać sól i wyrabiać kolejne 6 minut - oczywiście można mikserem. Ciasto przykryć i odstawić na około 60 min do wyrośnięcia, po 30 min raz ciasto złożyć.
Następnie uformować bochenek, włożyć do koszyczka i odstawić na 50-60 min do ponownego wyrastania.mój wyrastał w keksówce.
Wyrośnięty chleb szybko naciąć i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 240 st.C. Piec 15 min. Następnie zmniejszyć temp. do 200st.C i piec jeszcze z 15 min
Kroić dopiero jak ostygnie.
ale ślicznie wypieczony ,a ze pyszny wiem bo robiłam
OdpowiedzUsuńwidziałam Twój w wątku na forum, pięknie nacięty :)
Usuńoj Ewo! piękny chleb upiekłaś!
OdpowiedzUsuńEwa, te Twoje chleby wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńa interesowałyby Cię bułki leżakujące przez noc? jeśli tak, to mam coś dla Ciebie :)
OdpowiedzUsuń