poniedziałek, 6 lutego 2012

Chleb orkiszowy drożdżowy

W tym miesiącu  do wspólnego pieczenia w ramach Weekendowej Piekarni zaprosiła nas Anita znana jako a.grey - w moim krótkim jak narazie zbieranym doświadczeniu, z Anitą upiekłam już kilka chlebów i wiem, ze jej ręce są do tego stworzone, każdy bochen pięknie wyrośnięty i doskonale upieczony, do tego urokliwe zdjęcia, z każdego chciałoby się skubnąć troszkę jedzenia i spróbować ;)
Anita ma tez dar do wyszukiwania dobrych przepisów - tym razem znalazła dwa świetne przepisy na chleby z maki orkiszowej. Uwielbiam jej zapach i smak,  mimo, że maka orkiszowa nie należy do najtańszych ( ja za 1 kg tej maki zapłaciłam prawie 8 zł, kupiłam make z Gdańskich Młynów w markecie Auchan ) to jednak warto kupić i taki wypiek spróbować ! Gorąco polecam

Z chlebem nie miałam problemów, ciasto świetnie się wyrabia, jest troszkę kleiste, ale po 8 minutach wyrabiania widziałam jak zmieniło swoją strukturę i dłużej nie wyrabiałam, wsadziłam je do wysmarowanych oliwą i obsypanych otrębami foremek o długości 30 cm bo tych 900 gramowych nie mam i chleb był trochę niższy, ale w niczym oczywiście to nie przeszkadza.

Chleb orkiszowy drożdżowy

Weekendowa piekarnia #126


800 g mąki orkiszowej, razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba

Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.

8 komentarzy:

  1. no wiesz... tyle komplementów :) Dziękuję za miłe słowo, a chleby z Tobą bardzo lubię piec. Zawsze!
    Ewo! Chleb wygląda fantastycznie!! Jestem pod wrażeniem!
    Zdjęcie ślicznie skomponowałaś!
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. komplementy się należą :)
      Ty pamiętaj, ze jeszcze lepardowskiej ksiązki nie skończyłyśmy :))))

      Usuń
  2. Wspaniały chleb. Mnie przeraża cena tej mąki. W moim sklepie za 900 g muszę zapłacić przynajmniej 10 zł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie jest to mało, przynajmniej wiemy, czemu piekarnia chce 8 zł za 400 gr bochenek :))
      podobno w Tesco można kupić tą mąkę za 3,50, w moim nie ma, jestem zawiedziona

      Usuń
  3. Pięknie wyrośnięty, z chęcią go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamila, on tak ładnie dopiero w pierniku wyrosnął, podczas wyrastania był raczej płaski wypróbuj, jest smaczny, nawet dzieciakom smakował, a Oni rzadko jedzą chleby z pełnoziarnistej mąki :))

      Usuń
  4. Chlebek jest wspaniały,od dziś na dobre zagości w moim domu:-)pozdrawiam gorąco!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę :) pozdrawiam i dziekuję, bardzo lubie wiadomości, ze ktoś z tych przepisów korzysta :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis