Anita ma tez dar do wyszukiwania dobrych przepisów - tym razem znalazła dwa świetne przepisy na chleby z maki orkiszowej. Uwielbiam jej zapach i smak, mimo, że maka orkiszowa nie należy do najtańszych ( ja za 1 kg tej maki zapłaciłam prawie 8 zł, kupiłam make z Gdańskich Młynów w markecie Auchan ) to jednak warto kupić i taki wypiek spróbować ! Gorąco polecam
Z chlebem nie miałam problemów, ciasto świetnie się wyrabia, jest troszkę kleiste, ale po 8 minutach wyrabiania widziałam jak zmieniło swoją strukturę i dłużej nie wyrabiałam, wsadziłam je do wysmarowanych oliwą i obsypanych otrębami foremek o długości 30 cm bo tych 900 gramowych nie mam i chleb był trochę niższy, ale w niczym oczywiście to nie przeszkadza.
Chleb orkiszowy drożdżowy
Weekendowa piekarnia #126
800 g mąki orkiszowej, razowej
2 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
600 ml ciepłej wody
ziarna sezamu do posypania chleba
Przygotować dwie 900 gramowe foremki.
W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.
Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).
Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.
Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).
Piec w 200 st C 40-50 minut.
no wiesz... tyle komplementów :) Dziękuję za miłe słowo, a chleby z Tobą bardzo lubię piec. Zawsze!
OdpowiedzUsuńEwo! Chleb wygląda fantastycznie!! Jestem pod wrażeniem!
Zdjęcie ślicznie skomponowałaś!
Dziękuję :)
komplementy się należą :)
UsuńTy pamiętaj, ze jeszcze lepardowskiej ksiązki nie skończyłyśmy :))))
Wspaniały chleb. Mnie przeraża cena tej mąki. W moim sklepie za 900 g muszę zapłacić przynajmniej 10 zł.
OdpowiedzUsuńNo nie jest to mało, przynajmniej wiemy, czemu piekarnia chce 8 zł za 400 gr bochenek :))
Usuńpodobno w Tesco można kupić tą mąkę za 3,50, w moim nie ma, jestem zawiedziona
Pięknie wyrośnięty, z chęcią go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKamila, on tak ładnie dopiero w pierniku wyrosnął, podczas wyrastania był raczej płaski wypróbuj, jest smaczny, nawet dzieciakom smakował, a Oni rzadko jedzą chleby z pełnoziarnistej mąki :))
UsuńChlebek jest wspaniały,od dziś na dobre zagości w moim domu:-)pozdrawiam gorąco!!!
OdpowiedzUsuńBardzo sie cieszę :) pozdrawiam i dziekuję, bardzo lubie wiadomości, ze ktoś z tych przepisów korzysta :)
Usuń