sobota, 21 stycznia 2012

Lazania ze szpinakiem i bakłażanem


Szpinak w naszym domu to wielka rzadkość, niestety
dlatego dzieciaki niezbyt się ucieszyły na skład dzisiejszej lazanii
jak to nie ma mięsa ?  i jeszcze pełno "zielonego" 
nam smakowało, a nawet brakowało na dokładkę :)
przepis to kombinacja dwóch przepisów z książki o makaronach
miałam szpinak i bakłażana, a tam jeden przepis ze szpinakiem, drugi z bakłażanem
połączenie ciekawe i oczywiście dietetyczne :) - do powtórzenia

Lazania ze szpinakiem i bakłażanem

Makaron lasagne 12 płatów ( w zależności od naczynia, u mnie 12 płatów wystarcza na 3 warstwy )
szpinak świeży min 500 g
2 bakłażany
100 gr sera żółtego pełnotłustego, lub mozzarelli
puszka pomidorów
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
100 ml wina białego wytrawnego
zielona pietruszka

sos do bakłażana - mieszamy 

2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz, lubczyk - 1łyżka 

Tu może teraz nastąpić chaos :)

Bakłażany gotujemy w osolonej wodzie 10 minut, wyjmujemy kroimy wzdłuż na plastry szer 1 cm i smarujemy sosem 
Szpinak wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 5 minut, następnie hartujemy go zimna wodą i dobrze odciskamy.
Na patelnię wrzucamy masło i czosnek przeciśnięty  przez praskę, podsmażamy chwilkę, uważając aby czosnek nie zbrązowiał, będzie gorzki, wrzucamy szpinak, mieszamy, podlewamy winem, dusimy chwilę, aż wino prawie odparuje,  doprawiamy sola i pieprzem.
Pomidory wrzucamy do garnka, dusimy do odparowania doprawiając sola i pieprzem
Płaty makaronu wrzucamy do gorącej wody ( można użyć tej z gotowania bakłażanów ) na 1 minute, aby troszkę zmiękły, można też układać surowe, ale moje naczynie jest zaokrąglone na bokach i gorzej mi się  je wykłada surowym makaronem ;)
Naczynie smarujemy reszta oliwy z bakłażanów, wykładamy pierwsza warstwę makaronu, smarujemy sosem pomidorowym, układamy bakłażana a następnie szpinak, posypujemy startym serem, układamy następną warstwę makaronu,bakłażana, ser, makaron, sos, bakłażan, szpinak i na wierzchu ser, posypujemy natka pietruszki 
jeśli macie więcej szpinaku, to możecie dać trzy warstwy, 500 gr świeżego wydaje sie dużą ilością, ale po obróbce, to zaledwie dwie chochelki

Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 190 stopni - 40 minut

Smacznego :)

Całość to 1150 kcal
B - 49
T-  40
W - 144

1 porcja ( 1/4 całości ) czyli
280 kcal
B12,25
T10
W36





2 komentarze:

  1. O Mamusiu piękna! I bez okropnego beszamelu :)
    Podoba mi się to, że podajesz kalorie. Sama ich nie liczę, ale warto wiedzieć co i ile się je.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pola, masz rację beszamel jest okropny :))
    raz w życiu zrobiłam z nim lazanię i zdecydowanie wole sos pomidorowy

    kalorie zapisuję, zeby kolejny raz nie liczyć, ale fajnie jeśli komuś sie przydadzą, chociaż wiarygodność porcji jest mała, bo w rzeczywistości porcja to ok 1/6 całości, ale ja jestem żarłok i zjadłam całą ćwiartkę :D

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis