poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Rolady wołowe z kluskami śląskimi

Nie będzie uroczych zdjęć, po których dostaniecie ślinotoku, bo za dużo na barki wziełam i nie miałam już gdzie aparatu połozyć ;)
ten przepis będzie tu tylko dlatego, ze zdecydowanie za rzadko z niego korzystam i gdy będę miała znów chęć to po niego tylko tu sięgnę.
inaczej zapomnę

Kluski śląskie z rolada to takie typowe śląskie danie, powinna byc do tego modro kapusta,  ale przesunięto nas do małopolski to sie mogłam wyłamac, zrobiłam zasmażana marchewkę, ale bez tłustej zasmażki.
Po minach i kwękach rodziny konsumującej stwierdzam, ze powinnam robić to danie częściej, sama je też uwielbiam !

Kluski śląskie najprostsze, perfekcyjne
nie podaję żadnej wagi, bo nie jest potrzebna, w zalezności od tego czy chcę mało, czy dużo klusek, to gotuję garnek ziemniaków :))
mozna użyc tez ziemniaków z dnia poprzedniego

ziemniaki
maka ziemniaczana

Ziemniaki obrać, ugotować, nie solić
po ugotowaniu, odcedzić, zostawić do przestygniecia
przecisnąc przez praskę, włożyć do miski uklepać
nożem podzielić na cztery i wyciągnąc jedną czwartą, w jej miejsce wsypac makę ziemniaczaną
wszystko dokładnie zarobić
kulac niewielkie kulki wciskając w środek palec
wrzucac na wrząca, posoloną ! wodę, zamieszać żeby się nie przykleiły do dna, gdy wypłyna na wierzch, potrzymac minutę i wyciągnąć ( gdy będziecie trzymac dłuzej kluski zrobią się zbyt miękkie i rozlazłe )
żeby kluski sie do siebie nie kleiły, mozna polać je odrobiną oliwy i wymieszać.
Podawać polane sosem z pieczeni, wlewając go we wgłębienie.


Rolady wołowe

1 kg mięsa wołowego na rolady
cienkie plastry boczku lub wędzonej szynki
ogórek konserwowy
marchewka
musztarda Dijon
3 zabki czosnku
sól, pieprz
sznurek !

wybór i ilość mięsa wołowego pozostawiam Wam, ja zrobiłam z pręgi i były bardzo dobre

mięso pokroić w poprzek włókien, rozbić na cienkie plastry, posypac solą i pieprzem, rozłożyc na desce, posmarowac musztardą ( używam musztardy Dijon) połozyc plaster boczku lub wędzonej szynki, pasek ogórka i pasek marchewki lub papryki, zwinąc dokłądnie i zawiązać ( poniżej mój nowy patent, nic sie nie rozpada, a nie ma kilometrów nici ;)
2 duże łyżki masła rozpuścić i sklarować ( przelać przez gazę, zeby pozbyć się piany ) dolac 2 łyżki oliwy podsmażyć na tym rozgrzanym tłuszczu nasze roladki z każdej strony, wrzucic 3 ząbki czosnku pokrojonego w plastry, zalać gorąca wodą, dusić do odparowania wody ( około 2-2,5  godziny, roladki mają być miękkie ) zagęścić sos maka wymieszaną z wodą, ewentualnie doprawić.
To mój prosty, bez udziwnień i wymyslnych przypraw sposób na dobre roladki.

Marchewka zasmażana

4 marchewki pokroić w  niezbyt grube krażki lub w kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości ( ok szklanki ) gotującej sie wody, dorzucic 1 łyżeczkę masła, dużą szczypte soli, gotować 15 minut, przez sitko wsypać 2 łyżki mąki od razu mieszając, aby nie zrobiły się grudki, , na koniec posypac odrobiną pieprzu.

Smacznego !





nie zdazyłam nawet sznurka odwiązać przed zrobieniem zdjecia
a wszystko przez cieknąca śline :))

3 komentarze:

  1. ha! robimy kluski śląskie tak samo :) moja mama nauczyła mnie właśnie tak, bez wagi, dzieląc w garnku ziemniaki na cztery części...
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anita, niektórzy dodają jajko, dla mnie to już nie śląskie, a sposób najlepszy i najszybszy :) prościej sie nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ugotowac ziemniaki , rozdrobnic dokladnie ,wystudzic . Podzielic ziemniaki w misce na 4 czesci .Jedna cwiartke ziemniakow wyciagnac na pozostale a na to miejsce wsypac make ziemniaczana .Dodac jedno lub dwa jajka .Wszystko dokladnie wyrobic .Jesli ciasto ziemniaczane jest zbyt suche dodac troche mleka . Uformowac kluski i wrzucic do gotujacej wody i zredukowac gotowanie na bardzo male .Kluski ugotowane powinny wyplynac na powierzchnie .Przed wyciagnieciem z garka polac zimna woda .Zycze smacznego .

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis