niedziela, 24 lipca 2011

Bułki wiatraczki i domowy paprykasz szczeciński

Uparłam się na te bułki bo takie ładne
ale wygląd to nie wszystko
roboty przy tym co nie miara
perfekcyjne za pierwszym razem nie wyjdzie
i tylko cztery sztuki, na dodatek wyszły mi  dziwnie twarde. przekroić ich nie szło :))
smak miały znów rewelacyjne, więc myślę, że trzeba by je dopracować !

a do nich coś czego smak najbardziej pamiętam z dzieciństwa, bo ten który teraz jest w sklepach to już nie to samo !
Paprykarz Szczeciński domowej roboty to niebo w gębie, ten kupny zna pewnie każdy, polecam zrobić samemu i porównać smak. Ja już nie kupuję ;)


Windmuhlenbrotchen
Bułki wiatraczki
Weekendowa piekarnia

Zakwas
-45g maki pszennej razowej
-45g wody
-5g zakwasu

Ciasto właściwe
- zakwas powyżej
-30g maki żytniej razowej
-225g maki pszennej 550
-150g wody
-6g soli

Składniki na zakwas przepisu wymieszać i odstawić w temp pokojowej na 14-16 godzin,aby zakwas dojrzał. Następnie wymieszać powstały zakwas z wodą i mąką /2 przepis/ i odstawić na 30 minut. Dodać sól i wymieszać mikserem przez 5 minut na 2 poziomie lub wyrobić ręcznie przez 7 minut.Odstawić na 2,5 godziny, by dojrzało.W tym czasie raz po 50 minutach, a drugi raz po 100 minutach odgazować i wyrobić ( ja pewnie złożę).Po tym czasie z kuli oderwać 8 kawałków( zrobię to przy pomocy wagi), uformować kulki i odstawić na 20 minut, przykryte.Z kulek uformować podłużne "wrzeciona" i odstawić na kolejne 20 minut.Przy pomocy trzonka drewnianej łyżki odcisnąć najpierw w wzdłuż a później w poprzek "wrzecionka". Przewrócić spiralnie /tak jakbyście chciały wykręcić ścierkę np :D/, składać po dwa, skleić w środku .Palcem przytrzymać środek i okręcić o 360 stopni ten wiatraczek.Powinien się sam ułożyć. Przewrócić naciśniętą stroną w dół, położyć na desce z mąką , przykryć i odstawić na kolejną godzinę. Zapraszam na instrukcję zdjęciową tutaj.Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.Wiatraki przewrócić naciśnięta strona do góry,do piekarnika wstawić naczynie z woda i piec wiatraczki 25-30 minut.





Paprykarz 
przepis z Passionfruit
u mnie wersja bez pieczarek


1 makrela wędzona
50 g ryżu ( 1/2 torebki)
1 marchewka
1 cebula
100 g przecieru pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 kulki ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól i czarny pieprz do smaku
szczypta pieprzu cayenne

olej

Ryż ugotować. W tym czasie makrelę dokładnie oddzielić od ości. 
Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać. Po chwili dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną. 

Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać odrobinę pieprzu cayenne, aby paprykarz był lekko pikantny. Odstawić do całkowitego wystudzenia.



7 komentarzy:

  1. śliczne te wiatraczki, bardzo pracowicie wykonane. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam, bardzo ładne wyszły te wiatraczki. I pewnie jakie ładne, takie smaczne :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  3. mi tam się wiatraczki podobają i to bardzo mocno

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułeczki wygladają świetnie, no łał:) A przepis na paprykarz chętnie przyswoję sobie;) Bardzo lubię, ale ten sklepowy to tragedia....

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje Wam :)
    Pati, przyjdzie chwila, że wrócimy nawet do hodowania swojego mięsa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Urocze wiatraczki.I prawdziwy paprykarz.Nabrałam wielkiej ochoty...

    OdpowiedzUsuń
  7. hehehe Ewa, jakoś sobie nie wyobrażam świnki w mej wannie na razie, a ogrodu niet...
    ale co prawda to prawda co raz częściej spotyka się powrót do natury - stopuję, bo wyobraźnia mi podsuwa radosne obrazki;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis