poniedziałek, 2 maja 2011

Lekki tort z bitą śmietana i serkiem waniliowym


Dziesięciolatek tez musi dostać urodzinowy tort.
Ale jak po świątecznym obżarstwie można jeszcze myśleć o torcie z tłustą maślana masą
Nie można !
przecież są jeszcze torty lekkie, szybkie, łatwe i przyjemne
i na niezawodnym biszkopcie, który wreszcie udało mi się znaleźć !
I ze zdziwieniem po raz pierwszy upiekłam biszkopt bez proszku do pieczenia, z jeszcze większym zdziwieniem wyciągnęłam go z piekarnika i walnęłam nim o ziemię, nie dlatego, ze wyszedł niedobry ;)
ale, żeby nie opadł !
A masa to bita śmietana z serkiem President
Przepis na Tort Tiramisu znaleziony na  blogu Moje Wypieki z małymi modyfikacjami ode mnie

Biszkopt niezawodny

Moje Wypieki


Na biszkopt do tortownicy 20-22 cm - 4 blaty, tortownica o średnicy 26 cm - 3 blaty
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).
Tortownicę  wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty.

Boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie wystudzony.

Do nasączenia blatów
- szklanka kawy parzonej z 3 łyżeczek, pozbawionej fusów i ostudzonej
- 3 łyżki likieru czekoladowego

Wymieszać.

Masa 
- 250 ml śmietany 30 % 
- 80 dkg serka waniliowego President 
- 100 gram cukru pudru + 2 łyżki zmielonego cukru z wanilią

Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier z wanilią, dodać serek, wymieszać.

Pierwszy blat ułożyć, nasączyć kawa z likierem ( 1/3 mieszanki ), wyłożyć na niego porcję kremu, przyłożyć kolejnym blatem, nasączyć, posmarować, z trzecim blatem postępujemy identycznie, całość dekorujemy masa i posypujemy starta gorzka czekolada lub gorzkim kakao.
Tort należy dobrze schłodzić


Tort jest bardzo delikatny w smaku, nie jest słodki i mulący, zamiast serka President można dać mascarpone, tort zyska na smaku i będzie bardziej kremowy.





7 komentarzy:

  1. Ewo! Jeśli można to bardzo proszę o przekazanie Jubilatowi życzenia ode mnie - Spełnienia marzeń!
    u nas za kilka dni urodziny pięciolatki :)
    ale tort tradycyjnie będzie bardzo czekoladowy, słodki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Anita, dziekuję w imieniu Kuby :)
    mocno czekoladowy robiłam w lutym na urodziny córki, za szybko zjedliśmy nie mam zdjęcia przekroju :))

    asia, trzcinowisko, dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze raz z zyczeniami ;) Kuba 100 lat!!! :)
    A torcik wyglada przepysznie, mniam...
    Ja tez robilam ten biszkopt i tak mi sie spodobalo, ze "rzucilam" 2 razy ;) :D


    PS. Ja tez mam zastoj, jakos nie mam weny ;)
    Gdyby nie te wyzwania to pewnie za nic bym sie nie zabrala ;)
    Czekam na cos fantatsycznego od Ciebie :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry wyszedł, co prawda z modyfikacjami kremowymi... ale mniam mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Madzia się cieszę :))
    a kto swieczki dmuchał ?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis