poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Podłużne drożdżówki z serem


Drożdzówki z serem uwielbiam
z makiem jeszcze bardziej
a te trójsmakowe to już wchodzą mi za szybko
dlatego tak rzadko je kupuję
pokusiłam sie jednak na zrobienie, bo robione zawsze lepsze
i obawy były słuszne
za dobre !!
za dużo !!
no i za szybko znikają :))

genialny, bardzo prosty i szybki przepis
zaczerpnięty z bloga Z piekarnika

Drożdżówki z serem podłużne

Składniki ciasta:

3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
1 torebka suchych drożdży (7g) lub 4 dag drożdży świeżych
1 jajko
2 żółtka
3/4 szklanki drobnego cukru
1/3 kostki masła (rozpuszczona)
1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
1/2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
mąka do podsypywania stolnicy


Składniki nadzienia:
400 g  białego sera + 2 łyżki śmietany ( lub zmielony ser do serników )
cukier i cukier waniliowy do smaku (zależy od kwaśności sera)
1 żółtko
można dodać rodzynki, drobno pokrojone owoce, skórkę pomarańczową, co kto lubi:-)


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3-4 łyżki gorącej wody
1 łyżka soku z cytryny

Ucierać do białości.


Z braku suszonych drożdży użyłam świeżych, dlatego napiszę jak z nimi postępowałam.
Drożdże rozetrzec z cukrem, dodac łyżkę ciepłego mleka i łyżkę mąki, odstawić na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Mąkę, cukier, cukier waniliowy i skórkę z cytryny mieszamy, dodajemy lekko ubite widelcem jajka, ciepłe mleko i zaczyn z drożdży, wyrabiamy dosyć mocno, aż ciasto będzie gładkie i napowietrzone, nie powninno sie zbytnio kleić.

Do tak przygotowanego ciasta dolewamy rozpuszczone, lekko ciepłe masło i jeszcze raz całość porządnie wyrabiamy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy całość do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.


W międzyczasie ser dziabiemy widelcem, dodajemy cukier i łyżkę cukru z wanilią i śmiętanę, aby nasz ser był smarowalny, dodajemy zółtko, mieszamy odkładamy.
Kto lubi gładkie może sobie ser zmielić lub użyć gotowego sera do wypieków.


Wyrosnięte ciasto dzielimy na cztery części, każdą wałkujemy, rozsmarowujemy ser, składamy boki do siebie robiąc zakłądkę dwa centymetry i kroimy  w paski.
Każdy pasek skręcamy w muszkę ( tu mozna zobaczyć jak się to robi ;) ) układamy na blaszce wyłozonej papierem, odkładamy do wyrośnięcia na 30 minut, smarujemy białkiem i wkłądamy do piekarnika na 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze gorące smarujemy lukrem.
Ciepłe sa pyszne ;) ale zimnym tez niczego nie brakuje !
Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. to wszystko w sobotę robiłaś, tak? pracowity dzień miałaś :)
    ja właśnie dałam na bloga ten chleb z ziarnami, który już wcześniej kilka razy piekłam. Jednak wersja Alicji troszeczkę inna jest od wersji Tatter, więc zapisałam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze dwa chleby i pizze Genzano
    a w niedziele się ruszac nie mogłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj Dziewczyny WY to obie jesteście pracusie jakich mało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne! przydałyby mi się takie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podziwiam drożdżówkowe talenty :) Piękna filiżanka - miło zobaczyć znajomy design :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne Ci wyszły. Miło mi, że skorzystałaś z mojego przepisu :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pola, mi sie tylko w weekend zdarza popracować w kuchni, ale wtedy nadrabiam wszystkie zaległe slinotoki ;) a brzuch rośnie !

    Paula mi dzisiaj tez, na taką pogodę drożdówka do kawy najlepsza :)

    Magda dziekuję, powiedz mi proszę, bo nie daje mi spokoju ten "znajomy design", czy masz tez takie filiżanki ? ja je odziedziczyłam po mojej babci, mają troche lat, ale ile to pojęcia nie mam, można je jeszcze gdzies kupić ??

    Daga, cała przyjemnośc po mojej stronie, świetny przepis :) przepraszam, zapomniałam przyjść i podziękować, nadrobię ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis