środa, 13 kwietnia 2011

Chleb radzieckiego żołnierza


Jesli tak jedli radzieccy żołnierze, to ja chętnie do nich dołączę
to chleb mojego typu, wilgotny, pachnący, nie kruszy się i jest z maki pełnego przemiału
nic mi więcej nie trzeba...no może kefir :)
tęsknicie czasem za kwaśnym mlekiem ?
takim gęstym, ze trzeba je chochelką nabierać !
ja bardzo


Chleb radzieckiego żołnierza
Składniki:
375 g zakwasu żytniego 100 % hydracji dokarmionego 10-12 h wcześniej 
450 g mąki żytniej razowej 
15 g soli 
330 ml ciepłej wody (temperatura ok 40 stopni Celsjusza)

Przygotowanie: W wodzie rozpuścić sól. Dodać zakwas i dokładnie wymieszać mikserem, by powstał jednolity płyn Dodać mąkę i szybko, ale krótko wyrobić. Zostawić na ok 2 h do fermentacji w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Ciasto nieznacznie urośnie i powstaną pęcherzyki powietrza. Przełożyć na mokry stół i mokrymi rękoma uformować bochenek. Przełożyć do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki (np. 25x11 cm), zafoliować dokładnie lub włożyć do foliowej torebki i odstawić do wyrośnięcia w temp 30 stopni Celsjusza na ok 30-35 minut. Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody i po 2 minutach włożyć chleb. W tej temperaturze pieczemy 10-15 minut, a następnie dopiekamy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i wystudzeniu zawijamy w ściereczkę, wkładamy w torebkę foliową* i czekamy do następnego dnia, by go jeść. 

uwaga Tili - ja przez pierwsze 24 godziny trzymam chleb tylko w ściereczce i w papierowej torebce (lub pergaminie), gdyż w folii traci chrupkość. W folię ląduje, jeśli nie zjemy go w ciągu doby od ostudzenia.

ja tez nie wkładałam, ostudziłam na kratce, dzieki temu chleb miał twarda skórkę a w środku pozostał wilgotny

Polecam, bo warto go upiec, poza tym chleb jest zgodny z dieta Montignaca :)



1 komentarz:

  1. Piękny (bo) własnoręczny chleb :) Gratulacje! A kwaśne mleko to dla mnie jak magdalenka Prousta ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis