niedziela, 20 marca 2011

Chleb z płatkami owsianymi i jabłkiem wg Leparda



Całkiem niedawno pocztą prosto z Walii trafiła do mnie piękna książka.
To moja pierwsza książka o pieczeniu chleba, oglądam i wącham ja prawie każdego dnia.
Wspólna wymiana zainspirowała nas do wspólnego pieczenia, bo mając takie same książki i takie same zakładki :)  i jak się okazuje wiele wspólnego musiałyśmy spróbować.
Problemy techniczne były, na szczęście udało nam się w końcu połączyć i stwierdzić, ze chleb -  na szczęście - bezproblemowy jest :)
Wspólnego pieczenia będzie więcej, bo wybrać jeden przepis z takiej książki strasznie trudno, postanowione, upieczemy wszystkie, które na liście się znalazły.
Anitko, dziękuje :)


A co do chleba.
Jest bardzo prosty, nie wymaga wielu składników, ani wiele roboty.  
Smak tez ma bardzo dobry, lekko słodkawy przez dodane jabłka, w środku wilgotny, jak na tak krótkie gniecenie, to miąższ jest rewelacyjny. Skórka miękka, bardzo ładnie zrumieniona i błyszcząca.
Nie jest wielki, u nas poszedł na śniadanie, dzieciom bardzo smakował, niejadka młodsza, zjadła trzy kromki :)
Polecam, na niedzielne śniadanie jest świetny

Chleb z jabłkiem i płatkami owsianymi
(Rolled oat and apple bread by Dan Lepard - z ksiązki "The handmade loaf" 

- 50 gram płatków owsianych
- 100 gram wrzącej wody
- 200 gram obranych i startych jabłek
- 50 gram wody  w temperaturze pokojowej
- 100 gram zakwasu pszennego 80 % hydracji ( 1 łyżka zakwasu żytniego + 50 gram wody + 65 gram maki pszennej
- ¾ łyżeczki świeżych pokruszonych drożdży
- 250 gram mocnej białej mąki – chlebowa 650 - ja dodałam jeszcze 50 gram
- ¾ łyżeczki soli morskiej
- do glazury jajo rozbełtane z łyzką zimnej wody
- płatki owsiane do obsypania chleba

Płatki owsiane włożyć do miseczki i zalać wrzącą wodą na 5 minut. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.  Dodać starte jabłka do wody, zakwasu i drożdży. Wymieszać mieszaninę dobrze widelcem, tak aby drożdże rozpuściły się. Następnie wmieszać w mieszankę namoczone płatki owsiane. W osobnej misce wymieszać mąkę z solą. Wlać mokre składniki do maki z solą i mieszać az składniki będą dokładnie połączone i otrzymamy miękkie lepkie ciasto. 
Ściągnąć ciasto ze swoich palców, włożyć do miski i odstaw na 10 minut
Rozsmarować 1 łyżeczkę oliwy z oliwek lub kukurydzy na blacie i wyrabiać na nim ciasto przez 10 sekund, złożyć w kulę, wysmarowac miskę łyżeczką oliwy, wsadzić ciasto na 10 minut, przykryć.
Uwaga na to ciasto nie działa metoda Bertineta, jabłka im dłużej gniecione i rzucane wypuszczą więcej soku i ciasto będzie coraz bardziej lepkie i rzadkie. dlatego wystarcza 10 sekund zarabiania. Gdybyście za długo je gnietli i było coraz bardziej rzadkie, dosypcie mąki.
Następnie powtórzyć poprzednia operacje - wyciągnąć, zagnieść 10 sekund, zrobić gładką kulę i wsadić z powrotem do miski, przykryć i zostawić na 1 godzinę w temp 21-25 stopni
Posypać blat mąką i zawinąć ciasto w baton. Styl składania ciasta większość z piekących zna, gdyby ktoś nie znał odsyłam do Tatter, gdzie obrazowo można zobaczyć jak najlepiej składać bochen.
Omącz złożony bochenek ( lub użyj ścierki lub materiału do wyłożenia kosza ) i wsadź do kosza do wyrastania chleba łączeniem do góry
Zawinąć w płotno lub w worek foliowy i odstawić do rośnięcia na półtorej godziny lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Posmarować bochenek  glazura z jajka i posypać płatkami, pieczemy na środku piekarnika przez 30 minut, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 190 i piec kolejne 15-20 minut, Az bochen będzie pięknie brązowy i będzie wydawał głuchy odgłos.
Studzić na kratce





12 komentarzy:

  1. Dzięki Ewo! i już się cieszę na kolejne wspólne pieczenie :)
    okrąglutki u Ciebie, ja zrobiłam bardziej podłużny; na zdjęciu może tego nie widać.

    OdpowiedzUsuń
  2. wyszedl bardziej okrągły, bo moj koszyk za szeroki :)
    dziekuję :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam kiedyś ten chlebek i pamiętam jego wyborny smak :) Pięknie się u Ciebie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny!
    :)
    I jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ewo! i mnie posmakował :) wczoraj zjadłam taką zagubioną, ostatnią kromeczką i zdziwiłam się jaki był pyszny :) jednak może powtórzę kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. własnie ten chleb mam w piekarniku:) pięknie pachnie jabłkowo ale trudny w sumie do złożenia. Złozyłam okrągły bochenek bo łatwiejszy hihi

    OdpowiedzUsuń
  7. Małgosiu, kształt nie ma wielkiego znaczenia, niektórzy robią tylko okrągłe bochenki, bo takie lubią, albo mają tylko okrągły koszyk do wyrastania :)
    ważne, zeby dobrze wyrosnął i dobrze się upiekł :)
    narobiłam sobie smaka, jak napisałas o tym zapachu jabłkowym, ten chlebuś był pyszny ! daj mu sie wystudzić ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest przepiękny i pachnie tak, że szok! ładnie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się ciesze :) muszę go sobie przypomnieć :)

      Usuń
  9. Jutro podam Ci link do bloga to zobaczysz jaki ładny!

    OdpowiedzUsuń
  10. http://smakialzacji.blogspot.com/2012/11/chleb-z-jabkiem-i-patkami-owsianymi.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. widziałam, cudny :) polecam reszte wypieków Leparda :D

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis