poniedziałek, 21 marca 2011

Chleb mieszany pszenno- żytni


Chlebuś z otrębami i jabłkiem bardzo szybko zniknął, więc trzeba była się zabrać za kolejny
Dziś propozycja Eli z Kartoflanego Pola, która prowadzi w tym tygodniu Weekendowa Piekarnię 
Chleb smaczny, choć ilośc ciasta przeraża,  to robi się go bardzo prosto
U mnie bez glazury, jak zwykle zapomniałam :))

Chleb mieszany-pszenno żytni.
Składniki na 1 chleb o wadze 1,5 kg:
-600 g maki pszennej (typ 550)
-400 g maki żytniej (typ 997)
-2 łyżki soli
-400 ml wrzątku
-1 paczka suszonych droższy
-1 łyżeczka cukru
-100ml letniej wody
-300 g zakwasu żytniego o temperaturze pokojowej
-2 łyżeczki oleju
Glazura do smarowania bochenka:
200 ml wody
1 łyżeczka maki ziemniaczanej.
Wymieszać w misce oba rodzaje maki, sol i cukier. Powoli dodać wrzątek mieszając. Odstawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać do mąki, dodać też zakwas. Ciasto wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut. Wyłożyć do naoliwionej miski i posmarować na wierzchu cienko olejem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na co najmniej 12 godzin.
Ciasto ponownie zagnieść przez ok. 10 minut. Ewentualnie dodać maki, uformować kule, przełożyć do naoliwionej miski, posmarować na wierzchu cienko olejem i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. Ponownie krotko zagnieść i uformować okrągły bochenek, który ułożyć na blasze do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 °C. Na dolna półkę wstawić żaroodporną lub blaszaną miskę wypełnioną wodą. Bochenek wygładzić wilgotnymi rękami i wstawić na środkową półkę do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 °C. Piec kolejne 50 minut. Pod koniec pieczenia chleb posmarować krochmalem, co daje ładną glazurę.


6 komentarzy:

  1. Ja juz tez się gubię :D
    dziekuje :*

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja nie mogę, kolejny chleb w który chciałabym się wgryźć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja już tak dawno nie brałam udziału we wspólnym pieczeniu... pora to nadrobić!
    Piękny bochenek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny bochen, piękne zdjęcia:) też go upiekłam, więc wiem, że jest pyszny:) pozdrawiam:) Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis