sobota, 2 października 2010

Marraquetas - bułeczki z Piekarni po godzinach





Mamo, mogę już ? Ja lubię właśnie takie ciepłe i chrupiące !! No ile mam jeszcze czekać ??? 
No ja tez polecam :))


Marraquetas
http://piekarniapogodzinach.blogspot.com/2010/09/to-jak-pieczemy-dalej.html

wychodzą 4 bułki bliźniacze

60 g aktywnego zakwasu pszennego 
300 g mąki pszennej 
180 g wody
6 g świeżych drożdży
6 g soli

Drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody i wlać do zakwasu , rozmieszać. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem soli i wyrabiać robotem na niskiej prędkości do 4 minut.
Dodać sól i wyrabiać 6 minut na wyższej prędkości, aż do uzyskania miękkiego ciasta.
Nakryć miskę z ciastem i zostawić do rośnięcia na 60-70 minut, po 30 minutach ciasto raz złożyć, w tym czasie ciasto powinno podwoić objętość 
Podzielić ciasto na 8 równych częściach -około 70 gramów każda.
Ukształtować z każdej okrągła bułeczkę i układać po dwie –tak żeby się stykały brzegami, miedzy fałdkami ściereczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut
Bułeczki posmarować odrobiną oleju po wierzchu i prętem bambusowym przez środek bułeczek(przez dwie za każdym razem) zrobić przedziałek 
Bułeczki z powrotem ułożyć między fałdami ściereczki, przedziałkiem do spodu, zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę –ja znowu schowałam blachę z bułeczkami do torby foliowej.
Rozgrzać piekarnik do 200stopni C( w przepisie jest 180 stopni z termoobiegiem) i piec odwrócone bułeczki na drugą stronę ( przedziałkiem do góry) 25-30minut.
Ostudzić na kratce






Moje bułeczki nie rosły między ściereczką, nawet zapomniałam ich smyrnąc oliwa, posypane mąką, z przedziałkiem ( do zrobienia przedziałku posłużyła mi plastikowa łyżka do sałatek), ułożone na desce wsadziłam do wielkiej plastikowej torby, później je obróciłam i razem z papierem włożyłam na gorącą blachę do góry dnem, która się grzała w piekarniku.
Bułeczki sa pyszne, najlepsze z pomidorami w oliwie własnej roboty 



6 komentarzy:

  1. Naprawdę pięknie Ci się udały!
    W naszym domu teraz to bułki faworytki, nic innego mam nie piec tylko Marraquetas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow , są piękne i zdjęcia
    Powinnaś być z nich bardzo dumna

    OdpowiedzUsuń
  3. acha , napiszę tylko jeszcze ,że przejrzałam twój blog i....kurcze jakie piękne chleby pieczesz

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje, dziękuje baardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem pod wrażeniem bułeczek - piękny kształt, przekrój i zdjęcia :)

    POZdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis