niedziela, 31 października 2010

Biały chleb na zakwasie


Lubie łatwe i szybkie przepisy. To dla mnie ważne bo wiecznie nie mam czasu.
Znalazłam kiedyś taki przepis na blogu Liski, bardzo mi przypadł do gustu.

Biały chleb na zakwasie

500 g mąki pszennej chlebowej ( robiłam kiedys z mka zwykła, ale chlebowa zdecydowanie  lepsza )
1  łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży


Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Wkładamy do miski, przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy na 2 godziny.
Formujemy bochenek, obsypujemy maką i wkładamy go do naczynia w którym chleb będzie rosnął. Chleb można tez upiec w keksówce.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Chleb pieczemy w temperaturze 210 st C ok 40 - 50 minut.

Smacznego




1 komentarz:

  1. Liska i jej Pracownia Wypieków i mi często z pomocą przychodzą :)
    rewelacyjne nacięcia!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis