Lubie łatwe i szybkie przepisy. To dla mnie ważne bo wiecznie nie mam czasu.
Znalazłam kiedyś taki przepis na blogu Liski, bardzo mi przypadł do gustu.
Biały chleb na zakwasie
500 g mąki pszennej chlebowej ( robiłam kiedys z mka zwykła, ale chlebowa zdecydowanie lepsza )
1 łyżeczka soli
300 g wody
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Wkładamy do miski, przykrywamy folia spożywcza i odstawiamy na 2 godziny.
Formujemy bochenek, obsypujemy maką i wkładamy go do naczynia w którym chleb będzie rosnął. Chleb można tez upiec w keksówce.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Chleb pieczemy w temperaturze 210 st C ok 40 - 50 minut.
Smacznego
Liska i jej Pracownia Wypieków i mi często z pomocą przychodzą :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjne nacięcia!