wtorek, 10 grudnia 2013

Bułki cięte nożem


Te świetne, proste bułeczki znalazłam na blogu Bread & Companatico

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto, wystarczy zamieszać i odstawić,
świeże bułki są chrupiące zewnątrz i miękkie w środku, po kilku godzinach chrupkość znika, ale świeżość nie :)

Bułki cięte nozem

3 g drożdży
300 g wody temperatura pokojowa
200 g mąki chlebowej ( 650)
120 g mąki uniwersalnej (500 )
70 mąki pszennej razowej
1 1 /2 łyżeczki soli morskiej

Drożdże i sól rozpuścić w wodzie, wrzucić resztę składników, wymieszac do połączenia i odstawić na całą noc w przykrytej misce na blacie kuchennym ( nie wstawiać do lodówki ! )
Rano wykładamy ciasto na mocno posypany mąką blat i zakładamy na siebie boki, wyciągając je mocno spod spodu, w sumie cztrey boki skłądamy w prostokątny pakiet.
Uformowany pakiet przykrywamy miską i odstawiamy na 45 minut
po tym czasie pakiet odkrywamy, posypujemy ciasto mąką i kroimy je nożem na osiem kawałków
najlepiej zrobić to od razu na papierze do pieczenia, będzie nam łatwiej przenieść bułki na rozgrzaną blachę ( nóż się przykleja do ciasta, łatwiej będzie gdy posmarujemy go oliwą )
Wrzucamy do nagrzanego i naparowanego piekarnika ( temp 250 stopni )  na 15 minut, następnie zmniejszamy temp do 210 i dopiekamy jeszcze 5-10 minut

W sam raz na świąteczne leniwe śniadanie
ja pokusze się o upieczenie wiejskiej bagietki z tego przepisu, mam wrażenie, ze wyjdzie idealna !

Smacznego !



3 komentarze:

  1. Na pewno zrobię takie bułki :) Tylko się upewnię drożdże suche czy świeże? Bo te 3g to na świeże za mało się wydaje, ale może... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i właśnie 3 g świeżych :) jeśli suszone, to tylko 1 g, mają całą noc na przerobienie ciasta i to w zupełności wystarczy ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis