Pszenne chleby mają to do siebie, ze są lekkie i smaczne, szczególnie te na pszennym zakwasie,
dodatek mleka i płatków owsianych sprawia, ze chleb dłużej utrzymuje świeżość.
Chleby piekłam w sobotę wieczorem, wczoraj dopiero skroiliśmy drugi bochenek, był świeży i bardzo smaczny.
Bardzo dobrze smakuje podgrzany z serem - to ulubione kanapki moje młodej bez dwóch zębów z przodu, łatwiej jej sie gryzie ;)
Znalazłam u Anity, przepis od Alicji jako Weekendowa Piekarnia #53
Chleb jest łatwy i nie wymaga wiele uwagi, ja za szybko go włożyłam do piekarnika ( po 3,5 godziny wyrastania) i lekko pęknął podczas pieczenia, a mógl spokojnie jeszcze godzine wyrastać.
Chleb pszenny z mlekiem i płatkami owsianymi
przepis z blogu Kuchnia Alicji
- 300 g mleka
- 150 g wody
- 150 g wody
- 200 g zakwasu pszennego (mój miał hydracje ok 100%)
- 600 g mąki pszennej
- 50 g maki żytniej jasnej
- 100 g płatków owsianych
- 15 g soli
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy gładkie i nie klejące - najłatwiej zrobic to w mikserze. Zostawić w misce do wyrośnięcia na okolo 4 godziny. Odgazować , uformować jeden duży lub dwa mniejsze bochenki, obtoczyć w mące i przełożyć do koszyczka do wyrastania, na około 4 godziny.
Nagrzać piekarnik do 210°C.
- 50 g maki żytniej jasnej
- 100 g płatków owsianych
- 15 g soli
- 3 łyżki miodu
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy gładkie i nie klejące - najłatwiej zrobic to w mikserze. Zostawić w misce do wyrośnięcia na okolo 4 godziny. Odgazować , uformować jeden duży lub dwa mniejsze bochenki, obtoczyć w mące i przełożyć do koszyczka do wyrastania, na około 4 godziny.
Nagrzać piekarnik do 210°C.
Do naparowanego piekarnika wkładamy nacięty chleb i pieczemy 40 min
Wygląda jak pozłocony, pysznie! Czuję ten zapach ;)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) pachniał faktycznie obłędnie - on taki na wage złota :D
UsuńJak z najlepszej piekarni. :)
OdpowiedzUsuńdziekuje za miłe słowa, "Jak z piekarni" to uważam zawsze za obelgę, ale że z najlepszej to wybaczam i dziekuję :))
Usuńgdyby u nas takie piekarnie najlepsze były, to chyba bym nigdy nie zaczęła piec, może dobrze, że nie ma ;)
Etrala , toć ma przepiękne dziury ,a już bochenek wzorcowy wręcz i nacięcia mistrzowskie
OdpowiedzUsuńAleście mi przyjemność z Anita zrobiły z pieczeniem ,,starych " edycji WP
buziaki
margot, bo u Ciebie zawsze można coś ciekawego znaleźć, poczekaj jak Ci przetrzebimy bloga, to będziesz nas jeszcze błagać, żebyśmy przestały :D
Usuńściskam
Ewo! chleb wygląda mistrzowsko!
Usuńu Alicji same skarby rzeczywiście, w ogóle te stare edycje WP takie jakoś ciekawe były; żałuję, że wtedy nie miałam pojęcia o wspólnym pieczeniu, blogowaniu.
Anita, dziekuję :* tez żałuję, bo wtedy więcej miałam czasu na pieczenie niż teraz, ale na szczęście przepisy te są dostepne, także w razie braku nowości zawsze można w archiwum WP poszukac :)
UsuńWygląda pięknie, i na pewno cudnie smakuje. Zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuń