Dopadła mnie grypa
wyleżałam się w łóżku aż przez jeden dzień - to dużo jak na mnie
energia mnie rozpiera, ale postanowiłam spędzić leniwy dzień w domu, z duża ilością przyjemności, ciepłej zielonej herbaty i wełnianymi skarpetami na nogach
no i umówiłam się z nią - prawie na dziewiąta :) na pieczenie chleba
Wspólnie upiekłyśmy już kilka pozycji z tej książki, zawsze było świetnie i postanowiłyśmy wrócić
Ten chleb już kiedyś piekłam, przyznam szczerze, wyszedł wtedy dużo lepszy - jedna taka co zjadła go jeszcze ciepłego wiecznie mnie o ten chleb molestuje ;)
Chleb jest prosty, drożdżowy, nie wymaga wyszukanych składników, chyba, że jest zima i w Waszych sklepach nie ma świeżego koperku jak u mnie - można wtedy użyć suszonego
i pod warunkiem, że w Waszej spiżarce są słoiki z ogórkami kiszonymi
Bo ten chleb w 1/3 składa się z kiszonej wody - ja jestem jej fanatykiem, uwielbiam spijać resztki wody ze słoika, jest pyszna i zdrowa
a w zimie to właśnie kiszonki zapewniają nam lepszą odporność - może dlatego grypa tak szybko sobie poszła ? :)
Anita dziękuje za kolejne fantastyczne wspólne pieczenie :*
Żytni chleb z woda z kiszonych ogórków i koperkiem
Cucumber Pickle juice rye loaf by Dan Lepard
200 g uprażonej żytniej mąki
300 g mocnej pszennej mąki
3/4 łyżeczki soli
350 g wody z ogórków kiszonych w temp 20 stopni
1 i 1/4 łyżeczki drożdży świeżych ok 12 g
10 g posiekanego świeżego koperku
mąkę żytnią uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru - zapach jaki roznosi sie w tym momencie w domu jest nie do opisania, ale uważajcie przy otwieraniu piekarnika ;)
wystudzić
Maki wymieszać ze solą, w osobnej misce wymieszać wodę z ogórków, drożdże i koperek,
wymieszać wszystko ze sobą, zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut - jesli czujecie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste dodajcie troche wody, ja nie dodałam i ciasto sie rozchodziło po złożeniu w bochen.
1 łyżeczkę oliwy wylać na blat rozsmarować - wyłożyć na nią ciasto i zagnieść 10-15 sekund, następnie włożyć do naoliwionej miski na 10 minut
300 g mocnej pszennej mąki
3/4 łyżeczki soli
350 g wody z ogórków kiszonych w temp 20 stopni
1 i 1/4 łyżeczki drożdży świeżych ok 12 g
10 g posiekanego świeżego koperku
mąkę żytnią uprażyć w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut lub do uzyskania lekko brązowego koloru - zapach jaki roznosi sie w tym momencie w domu jest nie do opisania, ale uważajcie przy otwieraniu piekarnika ;)
wystudzić
Maki wymieszać ze solą, w osobnej misce wymieszać wodę z ogórków, drożdże i koperek,
wymieszać wszystko ze sobą, zagnieść ciasto i odstawić na 10 minut - jesli czujecie, że Wasze ciasto jest zbyt gęste dodajcie troche wody, ja nie dodałam i ciasto sie rozchodziło po złożeniu w bochen.
1 łyżeczkę oliwy wylać na blat rozsmarować - wyłożyć na nią ciasto i zagnieść 10-15 sekund, następnie włożyć do naoliwionej miski na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 10 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 30 minut
zagnieść 10-15 sekund odstawić na 1 godzinę
Ciasto złożyć w bochen włożyć do kosza i odłożyć do wyrastania na ok 1 godzinę lub do podwojenia objętości- pamiętajcie że czas jest zależny od temperatury jaka jest w Waszym domu, w cieple chleb wyrasta szybciej, w zimnie wolniej
mój wyrastał 1 h 15 min i mam wrażenie że gdyby poleżał jeszcze 30 minut to byłby lepszy
Pieczemy 55 minut w temperaturze 210 stopni
Aby uzyskać glazurę na chlebie, należy 20 g mąki żytniej zmieszać z 150 g zimnej wody do uzyskania piany, podgrzewać, doprowadzając do wrzenia. Ostudzić,rozcieńczyć wodą do konsystencji kremu. 15 minut przed końcem pieczenia, wyjąć chleb z piekarnika i szybko posmarować glazurą po powierzchni. Włożyć z powrotem bochenek do piekarnika i dokończyć pieczenie.
Ewo! Cudne zdjęcia! ja zaraz posta przygotuję, jeszcze 5 minut.
OdpowiedzUsuńDziękuję za to pieczenie! i mam nadzieję, że w tym roku więcej chlebów razem upieczemy :)
wcześniej zaczynamy, to upieczemy więcej :))
Usuńdzięki :**
Jak zwykle cudowne zdjęcia i wspaniały chleb. Ewo wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)
OdpowiedzUsuńAsia dziękuje i wzajemnie :)
UsuńŚwietny pomysł, w dodatku tak klimatycznie sfotografowane :)
OdpowiedzUsuńw końcu zrobiłam i ja, co prawda po swojemu ;)
OdpowiedzUsuńIle tu u Ciebie pysznych chlebków.
OdpowiedzUsuńTen mnie zaintrygował. Napisz mi tylko prosze co oznacza mocna mąka pszenna? ma byc T2000?
Nie, nie, chodzi o mąkę pszenna typ chlebowy 750 lub 850 która ma dużo białka u nas taka jest rzadko dostępna w sklepach ale można użyć 650 i też wyjdzie , ten tu faktycznie pyszny był i woda z ogórków się nie marnuje ;)
OdpowiedzUsuń