poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Tort z musem truskawkowym


W tym roku miał być tort truskawkowy, a to przecież nie jego wina, ze się urodził w kwietniu, gdzie truskawki słodkie i soczyste są jeszcze poza zasięgiem, a te sklepowe w smaku truskawek nie przypominają.
Tort mimo to w smaku nie ucierpiał, jest smaczny, nie mulący z delikatnym musem truskawkowym no i łatwy do zrobienia, co jest chyba najwazniejsze dla zabieganej matki - choć dużo wody jeszcze upłynie zanim moje biszkopty będą równo przekrojone ;))
Musu jest bardzo dużo, wystarcza na dwie grube warstwy i trochę jeszcze zostaje ( robiłam tort w tortownicy 26 cm)

a świeczek było 11 ;)


Przepis na tort z forum Cin Cin

Tort z musem truskawkowym

Biszkopt
6 jaj
3/4 szklanki maki tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, pod koniec dodajemy cukier puder po 1 łyżce. Następnie dodajemy na zmianę zółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - delikatnie mieszając łyżką- nie ubijać.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy, żeby biszkopt nam nie odchodził od formy, wylewamy ciasto biszkoptowe i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 minut, po czym zwiększamy temperaturę o 20 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony biszkopt  wystudzić i odwrócić do góry dnem, aby jego powierzchnia była równa. Całkiem ostudzony przekroić na 3 blaty i odstawić najlepiej na całą noc  do wyschnięcia. Przed składaniem nasączyć - sok z cytryny wymieszany z wodą i cukrem.

Mus truskawkowy
-600 ml śmietany 30 %
-0,5 kg truskawek
-2 galaretki truskawkowe 

Galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej wody, ostudzić. Truskawki zmiksować razem z rozpuszczoną galaretką ( jesli używamy mrożonych truskawek, możemy je zmiksować z gorąca galaretką, lub tylko pokroić i wrzucić do galarety, natychmiast sie wystudzi i zacznie tężeć)
Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzoną masa truskawkowo-galaretkową.
Masa jest bardziej płynna przy miksowanych truskawkach, dlatego układając tort musimy użyc tortownicy, zeby masa się nie wylała.
Napisze jaki ja mam na to patent ;)
Tortownicę bez dna, czyli samą obręcz, wykładam papierem do pieczenia, wkładam pierwszy blat biszkoptu, wylewam część masy, układam kolejny blat i następną część masy, przykrywam ostatnim blatem. Wkładam całość do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia. Robię to wszystko na paterze tak aby po ściągnięciu obręczy i usunięciu papieru tort był już na swoim miejscu.

Do ozdobienia tortu robimy bita smietanę
-0,5 litra smietany 30 %
-3 łyżki cukru pudru
-1 łyżeczka żelatyny

Śmiętanę ubijamy z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie ( kilka łyżek) uważając zeby nie stężała, bo zrobią nam sie grudki, do przestudzonej żelatyny dodajemy dwie łyżki bitej smietany, mieszamy i wlewamy do ubitej śmietany,  chwilke jeszcze wszystko ubijamy, po czym przekładamy do szprycy i ozdabiamy wierzch i boki tortu. Boki tortu obkładamy podłużnymi biszkoptami ( kupcie większą paczkę lub dwie małe, bo przy tortownicy 26 cm jedna nie starcza na ścisłe obłożenie ) przewiązujemy wstązką, na wierzchu układamy przekrojone truskawki
I możemy podawac :)






5 komentarzy:

  1. ale przyszalałaś!!! ślinka cieknie, mnie i Lence, która podgląda ze mną!!! A może wpadniesz do mnie na małe candy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia mi tez ciekła :))))
      na szczęście dobry był i szybko zjedli, bo jakby stał w lodówce to pewnie bym zaczęła lunatykowac w nocy hahaha
      juz biegnę, znaczy juz dobiegłam i wielkie dziekuję za zaproszenie - ja ślepa jestem !!

      Usuń
  2. Czy aby na pewno ma być 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej?

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak ilość maki pszennej i ziemniaczanej jest tu równa 😊

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis