sobota, 24 marca 2012

Chleb drożdżowy bez wyrabiania



Ostatnio nie szukam przepisów na chleb, coraz mniej czasu zmusza mnie do korzystania wypróbowanych przepisów i to takich najszybszych wypieków.
Ten przepis wpadł mi w oko na blogu Kwestia Smaku
Bez wyrabiania, bez zagniatania, bez długiego rośnięcia, z chrupiąca skórką :D
stwierdziłam, ze wypróbuję ten przepis i nie zawiodłam się. Chleb jest pyszny, miękki z chrupiąca skórką, robi się go bardzo łatwo, trzeba tylko uważać żeby się nie sparzyć przy wkładaniu do gorącego naczynia.
Chleb rośnie w ściereczce i lubi się do niej przykleić, mimo obfitego posypania jej mąką, nie ma się czym przejmować, można spokojnie chwycić go ręką i oderwać, nie zaszkodzi, chleb mimo to powinien urosnąć.
Chleb jest niewielki.

Chleb drożdżowy bez wyrabiania

400 gr mąki 650 ( 3 szklanki)
1 płaska łyżeczka soli
10 gr świeżych drożdży
szczypta pieprzu
300 gr chłodnej wody (1 1/3 szklanki)

Mąkę przesiać do miski, wkruszyć drożdże, wsypać sól, wymieszać.
Dolac wodę i wymieszać przez 30 sekund, ciasto ma być klejące, przykrywamy miskę i odstawiamy na minimum 12 godzin. Ja robiłam to w nocy i zostawiałam do przyjścia z pracy - w sumie ciasto leżało przez 17 godzin.
Blat oprószyć mąką wyłożyć ciasto i składać boki do środka tworząc kulę.
Ściereczkę rozłożyć i posypać mąką, ułożyć na niej chleb łączeniem do dołu, przykryć bokami ściereczki i odstawić na 1-2 godziny, do podwojenia objętości - u mnie chleb rosnął 2 godziny i dodatkowe 15 minut czekając na rozgrzanie piekarnika.
Do piekarnika wkładamy naczynie w którym upieczemy chleb, użyłam żaroodpornego szklanego naczynia z pokrywką o średnicy około 25 cm. Piekarnik rozgrzewamy do 25 stopni
Wyciągmay nagrzane naczynie, wrzucamy do niego chleb, przekładając go ze ściereczki, zamykamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy kolejne 15-20 minut, uważając aby chleb sie nie przypiekł - można nałożyć z wierzchu papier do pieczenia.
Chleb wystudzić na kratce. Kroić po wystygnięciu. Jeśli chcemy zachować chrupiącą skórkę nie wkładamy chleba do folii, tylko zawijamy w ścierkę.

Życzę smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. o zdecydowanie wygląda na taki co warto piec
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. margot, warto, to chyba najlepszy drożdżowy chleb jaki piekłam ma bardzo fajny miąższ i świetną skórkę :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis