wtorek, 7 lutego 2012

Tort Tęczowy

Zrobiłam ten, bo wygląda oszałamiająco - dzieciaki takie lubią
spróbowałam, no bo musiałam
jest ładny, ciekawy, kolorowy, ale
żebym miała go zrobić jeszcze raz - raczej nie

aaa, na szóste urodziny był :)
kwiatki na górze niewidoczne i potargane są autorstwa moich niezgrabnych paluchów ;)

Tort Tęczowy


Składniki na ciasto (6 blatów):
226 g masła
220 g cukru
5 białek
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka
barwniki spożywcze w żelu - użyłam Wiltona

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.

Ciasto przełożyć do 6 foremek lub jednorazowych foremek aluminiowych o średnicy najlepiej 21 cm  i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. 
p.s. w naszym mieście jednorazowe okrągłe foremki sa niedostępne, piekłam w tortownicy 23 cm, jest za duża :) okrawałam na około upieczone placki, bo niektóre były cieńsze na końcach, dlatego polecam tortownicę 21 cm, lub podzielić ciasto na 5 i zrobić z pięciu kolorów 


Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem z bitej śmietany i mascarpone (przepis własny Dorotus):
900 ml śmietany kremówki (36%) 
250 g serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru, do smaku - dałam 4
ekstrakt waniliowy lub cytrynowy


Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

przekładamy placki masa z bitej śmietany, smarujemy tort naokoło, ozdabiamy wedle gustu.







2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis