czwartek, 12 stycznia 2012

Pszenny chleb z płatkami owsianymi




Dla wszystkich drożdżolubnych polecam dziś smaczny chleb
Jak widać jest nie tylko smaczny, ale i nieźle wygląda, upleciony warkocz na wierzchu przypomina świąteczną chałkę.
Chleb jest mięciutki, bardzo smakuje dzieciakom, łatwy i szybki w przygotowaniu.
Dzięki płatkom owsianym ma ciekawy smak, ale nie jest to smak owsianki z dzieciństwa, nie bójcie się :)

Pszenny chleb z płatkami owsianymi
Weekendowa Piekarnia #125

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych (z czubkiem)
półtorej szklanki wody (do ugotowania płatków)
14g suszonych drożdży (dwa małe opakowania)
1/2 szklanki wody (do drożdży)
1/2 płaskiej łyżeczki cukru pudru
1/2 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 płaska łyżeczka soli
3,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej (dodatkowo)
1/4 szklanki płatków owsianych (do obtoczenia)

Przygotowanie: Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż płatki wypiją całą wodę i zmiękną. Przekładamy płatki do miski i odstawiamy, by przestygły.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dosypujemy cukier puder i odstawiamy, by wyrosły. Drożdże wlewamy do płatków owsianych (ważne, by płatki nie były już gorące, mogą być lekko ciepłe). Dodajemy sól, brązowy cukier, oraz mleko i mieszamy drewnianą łyżką. Wsypujemy 3,5 szklanki mąki pszennej, wyrabiamy łyżką.
Ciasto wykładamy na omączony blat i wyrabiamy około 5 minut, dodając pozostałą szklankę mąki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Formę ok. 15cmx28cm smarujemy oliwą i wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przebijamy i wyrabiamy na omączonym blacie przez około minutę, po czym dzielimy na dwie części. Pierwszą rozciągamy na prostokąt (długości mniej więcej formy do pieczenia) i rolujemy. Wkładamy do blaszki zagięciami na dół. Drugą część dzielimy na trzy kawałki, z każdego toczymy wałek i splatamy z nich warkocz.
Na blat wysypujemy płatki owsiane. Warkocz skrapiamy wodą, odwracamy i przyciskamy lekko do płatków. Odwracamy go płatkami do góry i kładziemy na pozostałe ciasto, dociskamy, by ciasta się złączyły. Ponownie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 180-200 stopni Celsjusza. Chleb pieczemy około 45 minut (do suchego patyczka), zostawiamy na 10 minut w piekarniku, po czym wyjmujemy, wyciągamy z blaszki i studzimy do reszty na kratce. Kroimy po minimum 30 minutach.

6 komentarzy:

  1. śliczny i zdecydowanie zachęcający :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upiekłaś! a mogłaś też spróbować Ewo?

      Usuń
    2. widzę, że coś się zmieniło w publikowaniu komentarzy,
      coś tu nakręciłam :)

      Usuń
  2. bloger chyba coś pozmieniał ;)
    nie przejmuj sie :))

    tak, spróbowałam taki tyci kawałeczek, temu wiem, że ma ciekawy smak, bo od dzieci się dowiedziałam, że jest fajny i miekki, ale brakuje mu chrupiącej skórki !

    dlatego dzis robię ten na zakwasie, musze zaspokoić moje potworki, a poza tym siedzę w domu z chorą Martynką, grzech nie upiec świeżego chleba !

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis