piątek, 30 grudnia 2011

Miękkie pierniczki z dżemem i bakaliami


To już trzeci rok z tymi pierniczkami, jakoś nie wyobrażam sobie bez nich Świąt
3 duże puszki cudownego zapachu i smaku, które leżąc nabierają tylko większej głębi smaku
są miękkie, trochę ostre, słodkie, rozpływają się w ustach
Połowa z bakaliami, połowa z konfiturą ze śliwek
Ciasto robi się jeszcze w październku, przez minimum sześć tygodni powinno leżakowac w zimnym miejscu
ale gdy zostawimy im mniej czasu na leżakowanie, to też będą smaczne
Najwazniejsze sa przyprawy, ich nie może zabraknąć, w końcu nie chcemy zwykłych ciastek, tylko magiczne pierniczki :)
dlatego kupując gotową przyprawę do piernika, wybierajcie tylko tą z firmy Kotanyi
inne to w większości mąka i trochę przypraw, one nie dadzą Waszym pierniczkom żadnego smaku
moje jeszcze są, codziennie znika ich miseczka :)

Przepis od magiczej dłoni Bakerlady


Miękkie pierniczki
z przepisu Bakerlady
cytuję za autorem

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy piernikowej Kotanyi

dodatkowo:
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
1/2 szklanki śmietany
50 g suszonej żurawiny
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
50 g rodzynek
marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe
rozbełtane białko


Miód, masło, smalec, cukier oraz wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpuści, odstawić do przestygnięcia na około 20 minut. Dodać sodę ( masa powinna się spienić ) jajka , śmietanę i obie mąki. Gotowe ciasto powinno mieć luźną konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera. Jesli ciasto jest zbyt lejące - można dodać dodatkową szklankę mąki - ale lepiej uważać, to co nam wydaje się lejące tak naprawdę jest OK :) robiąc trzeci raz wiem, że lepiej jest zostawic to ciasto luźne, żeby później lepiej się wałkowało.

 Do połowy ciasta dodać bakalie. Odstawić w chłodne miejsce na dowolny okres czasu- od kilku dni nawet do kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie ( na przykład lodówce) gęstnieje i podsypywane mąką doskonale nadaje się do wałkowania. Pierniki powinny się piec tylko do momentu lekkiego zezłocenia około 10-12 minut ( oczywiście zależne od piekarnika ) przepieczone są twarde poniewaz miód ulega karmelizacji. Przed pieczeniem posmarować je rozbełtanym jajkiem dla połysku.





2 komentarze:

  1. Czuję, że te pierniki będą prawdziwym przebojem, kiedy je upiekę - a upiekę!
    Niech to będzie piękny rok! Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnogość składników, ale założę się, że warto Warto!
    Najlepszego w Nowym. Niech będzie pyszny i radosny :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis