wtorek, 1 listopada 2011

Chleb z prażoną śmietaną i kuminem


Długa przerwa i kilka nieudanych bochenków, wieczny brak czasu, który  pieczeniu chleba nie sprzyja, no i  ciężko się zmobilizować do upieczenia pachnącego chleba, jak się chce utrzymać dietę.
Znalazłam  dziś wolne chwile, nadrabiam stracony czas delektując się zapachem świeżego chleba z prażoną śmietaną i kuminem
Kumin dla mnie niestrawny jak kminek, więc musiałam go zmielić, dałam połowę, ale i tak  ma bardzo dominujący smak, mimo wszystko uważam, że ten chleb jest warty zrobienia, choć dzieciakom jednak kumin przeszkadzał ;)

Przepis podaję za WP


Chleb z prażoną śmietanką i kuminem

Weekendowa Piekarnia #122

Pate fermentee:
220 g białej pszennej maki chlebowej
0,5 g świeżych drożdży
5 g soli
170 g wody

Przygotowanie: Wszystkie składniki pate wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie zostawić w lodowce na całą noc.

Na prażona śmietankę:
150 g śmietanki kremówki

Ciasto właściwe:
270 g białej pszennej mąki chlebowej
20 g mąki pszennej razowej
150 g wody
8 g świeżych drożdży
pate fermentee
50g prażonej śmietanki
7 g soli
10 g kuminu

Przygotowanie: Aby przygotować prazoną śmietankę, należy ją powoli gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje, oddzieli się tłuszcz, a cukry i białka mlekowe zmienią się w brunatne okruszki. Ze 150g pozostanie około 70g, z czego do przepisu potrzeba 50g.

Gdy śmietanka stygnie, z lodówki wyciągnąć pate fermentee.

Potem zabieramy się za ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 50g wody. Resztą płynu rozprowadzić zaczyn. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem soli. Wyłożyć na stół i zagniatać kilka minut. Dodać sól, kontynuując zagniatanie (kolejne 5-6 minut). Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto, które wkładamy do miski by wyrosło przez ok. 1 1/2 godziny, składając je raz po 45 minutach. Po tym czasie ciasto należy odgazować, złożyć w owalny bochenek i umieścić w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a w tym czasie rozgrzać piec z kamieniem do 250 stopni (lub na maksimum Waszych piekarników). Przed pieczeniem chleb należy naciąć, ew. posmarować wybraną glazurą i włożyć delikatnie na kamień. Od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piec z parą 15 minut. Potem parę wypuścić i dopiekać jeszcze 20 minut.





3 komentarze:

  1. Bardzo oryginalny przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny! pięknie nacięty, wspaniały bochen:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, wspaniały i co najważniejsze nie zakłamany przepis!!! Wspaniały chleb wychodzi z tego przepisu. Niepowtarzalny smak!Jestem zachwycona! Wszyscy którzy próbowali chlebek z tego przepisu, nie mogą się nachwalić smaku, którego tajemnica tkwi w prażonej śmietance! Ale o tym cicho sza...Serdecznie dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis