Dostałam wiśnie od teściowej, zachciało mi się ucieranego ciasta z tymi wiśniami
ale był już wieczór, stwierdziłam, jutro upiekę
Znalazłam przepis, spodobał mi się bardzo
Włączyłam mikser na ucieranie jajek z cukrem, wyciągam wiśnie, a tam...
stadko białka wyszło na spacer...prościej mówiąc wiśnie były robaczywe
Z utartymi jajkami i małą chęcią wracania na targ, znalazłam za płotem wsad do mojego ciasta, sąsiad miał cudne porzeczki na wyciągnięcie ręki !!
prawie przyłapana na szabrowaniu ( przyznałam się sama :)) zdołałam narwać przez ta siatkę prawie całą miseczkę, wystarczyło :)
ciasto w zamian za porzeczki - to chyba niezła wymiana dla sąsiada :)
Przepis na to proste ciasto znalazłam przez wujka googla tu - Arabeska
i zamierzam jeszcze nie raz go wykorzystać !
Zapamiętam tylko jedno - nie kroić póki ciepły :))
Szybkie ciasto jogurtowe z porzeczkami
- 3 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 3/4 szklanki cukru
- 3 szklanki maki
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- 400 gr porzeczek ( mogą być czerwone i białe )
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jogurt i olej, mieszamy, wsypujemy stopniowo makę wymieszana z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Porzeczkę obraną i umytą zasypujemy 3 łyżkami mąki i potrząsamy aby każda porzeczka była pokryta maką. Wsypujemy do ciasta i mieszamy. Formę ( u mnie tortownica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w temp 200 stopni, do suchego patyczka !
Po wystudzenia posypać cukrem pudrem
Smacznego !
edit
wieczorem dostałam jeszcze "mała " porcję porzeczek od sąsiada :)
pokusiłam sie o zmiane przepisu na mm
wyszło mu na plus
a mi na minus, w biodrach oczywiście ;)
Ciasto jogurtowe z porzeczkami - wersja MM
3 białka ubić z 3 łyżkami fruktozy,
3/4 szklanki jogurtu naturalnego wymieszać z 2 łyżkami oliwy i 1/4 szklanki mleka 1,5 %
wymieszać z 2 szklankami maki pszennej 2000 i 0,5 łyżki sody
wrzucić do masy ( będzie gęsta ) porzeczki i delikatnie wmieszać ubite białka
pieczemy 40 minut w temperaturze 200 st C
rewelacja !
Ciasto wygląda znakomicie! Pewnie miało cudny aromat? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa może się skuszę i upiekę to ciasto...
OdpowiedzUsuńdla teściowej :) mam okazję :)
Kamila pachnie bardzo przyjemnie :) ale ma tez super kruchą skórkę w zwierzchu !
OdpowiedzUsuńAnita, nooo dla teściowej koniecznie :D
pycha ciasto, porzeczki rlz!
OdpowiedzUsuńcoś mi się wydaje, że jutro i na moim stole się pojawi takie ciasto!!!
OdpowiedzUsuńChciałam zapytać o ilość jogurtu - chodzi o 3/4 szklanki ? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńw wersji z maka razową 3/4 szklanki, już dopisuję :)
OdpowiedzUsuń