niedziela, 3 lipca 2011

Chrupiący chleb z ziemniakami na zakwasie pszennym



Zgłębiania wiedzy ciąg dalszy :)
Po fatalnych dla mnie bułeczkach mam ochotę coraz więcej i  więcej, czuje, że wyszłam z wprawy. 
Dlatego znów wspólnie z Anita dorwałyśmy kolejny przepis Dana Leparda !
Bardzo lubię jego technikę zagniatania ciasta, wymaga dużo czasu, bo co 10, 30, 60 minut, trzeba do ciasta podejść, ale na 10-15 sekund ;)
a ciasto jest coraz bardziej mocne i elastyczne

Wybór padł na Crusty Potato bread i wiecie co - polecam Wam ten chleb bardzo mocno !!
jest chrupiący i wilgotny, delikatnie słodki i bardzo szybko znika :)

Ciasto należy podzielić na dwie części, ja z powodu wyjścia do kina nie dzieliłam chleba tylko uformowałam jeden baton i zostawiłam na 1,5 godziny, po czym na dwie godziny nieobecności wsadziłam go do lodówki. Po powrocie wyciągnęłam go, odczekałam 40 minut aż chleb się trochę zagrzeje, nagrzałam piekarnik i wrzuciłam do niego chleb nacięty z jednego boku.
Wiem czego mi potrzeba - kosza do wyrastania, bo moje naczynie jest zbyt szerokie, przez co chleb wyszedł nieco płaski
i lepszego piekarnika, mój palący w górnym rogu strasznie mnie już denerwuje

no dobra koniec gadania przepis ! Anita - dziekuję :**

Chrupiący chleb z ziemniakami na zakwasie pszennym
Crusty potato bread - przepis z książki "The hadmade  loaf"  by Dan Lepard

250 g pszennego zakwasu 80 % hydracji
300 g wody
1 łyżka miodu 
75 g ziemniaków, obranych i startych na tarce na grubych oczkach
500 g mąki pszennej, chlebowej - (dodałam dwie garści ze względu na słaba makę )
1 i 1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej


W dużej misce wymieszać zaczyn z wodą, miodem i startymi ziemniakami.
Dodać mąkę, sól i wymieszać rękoma, aż uzyskamy miękkie lepkie ciasto.
Przykryć i odstawić na 10 minut.


Zagniatanie: 


Przenieść ciasto na lekko naoliwiony lub oprószony mąką blat i wyrabiać przez 10-15 sekund. 
Następnie przełożyć do czystej, naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund, uformować ciasto w kulę, przenieść do miski, przykryć i odstawić na 30 minut.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund, uformować kulę, przenieść do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund,  uformować kulę, przenieść do miski i odstawić na 1 godzinę.
Zagnieść ciasto 10-15 sekund,  uformować kulę, przenieść do miski i odstawić na 1 godzinę

Dzielenie, formowanie i wyrastanie ciasta:


Podzielić ciasto na dwie części, około 550 -600 g, uformować w kulę i pozostawić pod przykryciem na 15 minut.
Następnie uformować podłużne bochenki, umieścić w koszyku do wyrastania łączeniem w górę.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 4,5 - 5 godzin, w temperaturze pokojowej. Bocheneki powinny prawie podwoić objętość.

Pieczenie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Chleby naciąć, spryskać wierzch chlebów wodą i piec 50 -70 minut.
Studzić na kratce.








11 komentarzy:

  1. Ewo! ale jestem zaskoczona! Tobie wyszedł zupełnie inny chleb! Zazdrośnie spoglądam :)Piękny!!!
    Ciekawe, jak wyglądałyby nasze chleby gdybyśmy wspólnie piekły w jednej kuchni, w jednym piecu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chleb tak apetycznie wygląda, że chętnie porwałabym kromeczkę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Anita, ja Twój Ty mój :)
    i wiesz, ze musimy kiedyś TO w jednej kuchni sprawdzić :)))

    Kamilo i smakuje wybornie ! ja chętnie bym się podzieliła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, na pewno się za niego wezmę w tym tygodniu, tylko proszę Cię, doradź mi, bo Anita pisała, że nastawiasz sobie zakwas pszenny dzień wcześniej, tylko jak to robisz?

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu jeśli masz zakwas żytni, to zrób dwufazowo
    łyżka zakwasu + 50 gr wody + 5o gr maki pszennej, wymieszać dokładnie odstawić na 8 godzin, następnie 40 gr tego zakwasu(około 2 łyżki ), resztę możesz wyrzucić, dodaj 80 gr wody, wymieszaj, dorzuć 100 gr maki pszennej, odstaw na 8 godzin i masz 200 gr aktywnego zakwasu pszennego a reszta to zaczątek na nastepny chleb ;)
    jesli masz pszenny to opuszczasz pierwszy etap.
    Powodzenia !!
    daj znac jak upieczesz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiedziałam, że tu takie rozmowy :) napisałam przed chwilą do Gosi, ale trochę inaczej, jednofazowo :) 100g wody, 125g mąki pszennej chlebowej i 100g zakwasu :)
    na to samo raczej wychodzi , mam nadzieję, że nie wprowadziłam zamieszania!
    Ewo, zajrzyj do mnie i proszę, proszę, proszę daj odpowiedź Polce :)
    ja już spóźniona do pracy jestem, z każdy pisanym tu słowem coraz bardziej!!
    Lecę! Miłego dnia!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Każdy inaczej, bo każdy ma swój sposób :)))
    już biegnę do Ciebie ! miłego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekny!! Przejrzalam Twoje wypieki:) Wspaniale!:)
    pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Agnieszka :)
    Bardzo się cieszę, ze Ci sie podoba, pozdrowienia !

    OdpowiedzUsuń
  10. Zajrzałam do Ciebie,żeby zobaczyć ten chleb.Wspaniały!
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. upiekłam!!! Dzięki za wspólne pieczenie i wskazówki, wyszedł pycha, rodzinka się zajadała :-) Ale wrzucę na bloga po powrocie, bo już teraz nie zdążę Buziaki

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis