środa, 4 maja 2011

Weekendowa Piekarnia # 116 moja propozycja Golspie Loaf - Dan Lepard


Witam serdecznie wszystkich fanów Weekendowej Piekarni !
Mam wielką przyjemnośc przejąć w tym tygodniu jej prowadzenie i zaproponowac Wam przepis z ksiązki, którą  wolno, a raczej zbyt wolno przeglądam.
Przyznam szczerze, że przepis wybrałam, zanim upiekłam ten chleb, ale po upieczeniu się nie zawiodłam i mam nadzieję, że Wam również ten chleb się spodoba i zasmakuje.
Nie jest trudny i nie ma wielkich wymagań.
Zakwas, którego będziecie używac do jego pieczenia powinien być aktywny, czyli dokarmiony, najlepiej dwukrotnie, o odświeżaniu mozna poczytac w Piekarni po Godzinach
zatem zapraszam do pieczenia, w razie jakichkolwiek pytań, uprzejmie służe radą, o ile będe potrafiła odpowiedzieć na pytanie haha


Golspie loaf
przepis zaczerpnięty z ksiązki " The Handmade loaf" Dana Leparda, tłumaczenie moje
Składniki:
-250 gr wody w temperaturze pokojowej
-300 gram jęczmiennego lub żytniego zakwasu
-3/4 łyżeczki świeżych, pokruszonych drożdży
-400 gram pełnoziarnistej maki pszennej ( użyłam mąki graham typ 2000)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 75 gram grubej maki owsianej do obsypania bochenka ( najlepiej zmielić 4 łyżki płatków owsianych)

Wymieszać dokładnie wode z zakwasem i drożdżami, do całkowitego rozpuszczenia drożdży.
W duzej misce wymieszać makę z solą, wlać zakwas z wodą i drożdżami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyc do miski i odstawić na 10 minut


Posmarować blat łyżeczką oliwy, wyłożyć na niego ciasto i krótko zagnieść, około 10 sekund, przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie nalezy powtórzyć zagniatanie i odłożyć ciasto  na 1 godzinę.

Tortownice lub inna okrągła formę wysmarowac oliwą i obsypac połowa mąki owsianej.
Blat posypac resztą maki owsianej wyłożyc ciasto i uformowac tarczę o średnicy waszej tortownicy ( około 20 cm) ja piekłam w rondlu Ingenio o średnicy 24 cm


Włożyć uformowane ciasto je do formy łączeniem w dół i docisnąć równomiernie do blachy. Obsypać reszta mąki, przykryć i odłożyć na godzinę lub do podwojenia objętości - u mnie czas wyrastania wynosił 1,5 godziny


Naciąć ciasto w głęboki krzyz aż do podstawy formy, najlepsza byłaby plastikowa  łopatka, którą wbijamy w ciasto, przecinając je do samego spodu
Pieczemy w temp 210 przez 25 minut, zmniejszamy do 190 i dopiekamy jeszcze 20 minut, aż będzie brązowe. Po upieczeniu trzeba wyciągnąc chleb z formy i wystudzic na kratce.




Jako, ze chleb robiłam jakieś dwa tygodnie temu i bardzo mi smakował, postanowiłam go powtórzyć, tym razem używając mąki żytniej do ciasta, nie jest to już to samo, chleb mniej wyrosnął i jest twardszy, dlatego radzę używac pełnoziarnistej mąki pszennej, żytnia jest zbyt cięzka.
Powodzenia w pieczeniu i smacznego !

12 komentarzy:

  1. Super! Już zabieram się za podsumowanie. Też miałam na nie chęć. I mówisz że warto?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nowy chleb zawsze warto ;)
    mi z pszennej bardzo smakował, z żytniej o wiele mniej
    gdyby go przekroić na ósemki, to można podac jako bułeczki do koszyka na impreze grilową na przykład :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się ten chlebek. Mam nadzieję, że wystarczy mi czasu, żeby go upiec:)

    OdpowiedzUsuń
  4. propozycja piękna....niech mi sie tylko synko z zapalenia krtani i anginy w jednym wyleczy to go poczynię:) pozdrawiam Jola szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ fajną instrukcję obrazkową zrobiłaś! Wygląda bardzo zachęcająco.
    Życzę Ewo powodzenia w prowadzeniu WP :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Etralo nie udało mi się kupić mąki jęczmiennej. Jak myślisz można zakwas zrobić w tym wypadku z orkiszowej? Razowej czy białej? Czy zmielić po prostu kaszę jęczmienną?
    Chleb na pewno upiekę, ale dopiero pod koniec tygodnia, czyli z małym opóźnieniem. Coś nie mogę ostatnio złapać rytmu w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Iv zrób zakwas z maki żytniej pełnoziarnistej czyli typ 2000, u nas tez nie ma jęczmiennej maki, robiłam z żytniej i jest bardzo dobry.
    Powodzenia :)

    Anita dziekuję ! czekam na Twój bochen :)

    Jolu duzo zdrowia życze, alez Ci się przyplątało !!

    wiosenka on wcale nie jest pracochłonny, 10 sekund zagniatania to bardzo mało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I oto mój: http://cosniecos.blox.pl/2011/05/Weekendowa-Piekarnia-116-Golspie-Loaf.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Etralo synko wyzdrowiał, a ja upiekłam twój chlebek:) pyszny:). Będziemy go często piekli, bo kochamy razowce, a on taki bezproblemowy:)
    http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/05/Golspoie-Loaf-czyli-WP116.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Ewo! Upiekłam :) jednak musisz uwierzyć mi na słowo, post zamieściłam do podsumowania, ale bez zdjęć.
    Mam je na komputerze, do którego przez jakiś czas nie będę miała dostępu, niestety :(
    padł, ale podobno wszystkie dane są do odzyskania.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ptasiu, byłam widziałam, jest cudny, dziekuję !

    Jolu, cieszę, ze Ci smakował, dziękuję :)

    Anita, oczywiście nie uwierzę, jak nie zobaczę :)) poczekam na zdjecia haha, ja tez miałam wczoraj dzień złośliwości rzeczy martwych, złamał mi się ukochany dziurkacz MS, jestem jak z urwanym palcem ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis