czwartek, 26 maja 2011

Beza bardzo mocno cytrynowa



Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego ciasta ślina mi poleciała
Wiedziałam, ze je zrobię, czekałam tylko na okazję, a przecież w Dzień Matki tez muszę cos mieć na stole ;) W końcu życzenia z tej okazji już dostaję !

Zrobiłam i jestem zachwycona smakiem, delikatna beza, mocno cytrynowy Lemon Curd - chyba przesadziłam, bo dałam 4 średnie cytryny ale za to cholernie orzeźwia :D
do tego słodka bita śmietana i truskawki. Genialne połączenie !!

Beza bardzo mocno cytrynowa
cytuje za autorem - przepis z blogu Z piekarnika

Składniki ciasta:


5 białek

1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
200 gram cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego

Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, gdy zacznie sztywnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder, ubijamy, aż masa będzie idealnie sztywna. Na końcu dodajemy ocet i skrobię, mieszamy delikatnie. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach formujemy z ciasta bezowego okrągłe blaty (musimy pamiętać, że beza nieco urośnie). Możemy pomóc sobie narysowaniem okręgów na papierze.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C przez około 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Można bezę zostawić w nim nawet na całą noc.


Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru.
 
Lemon Curd

3 cytryny ( sok i skórka starta )
150 gram cukru
2 jajka
2 zółtka
pól kostki masła

Wszystkie składniki za wyjątkiem masła mieszamy dokładnie ze sobą i umieszczamy w metalowej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (lekko gotującą) i mieszamy masę przez około 10 minut, musi zgęstnieć. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno masło, mieszamy, aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki, żeby masa porządnie zgęstniała. Gotowe.

Bita śmietana

400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru

Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Masa powinna dać się odwrócić do góry nogami.


Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru. Jeden blat układamy na talerzu/paterze do góry nogami i delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy na nim Lemon Curd, przykrywamy druga bezą, dekorujemy bitą smietaną, ukochanymi przez dzieci i nie tylko truskawkami, możemy posypać kandyzowanymi fiołkami.
Smacznego !




5 komentarzy:

  1. Cudowna beza! Jak niepoprawna miłośniczka wszystkiego co bezowe, stwierdzam, że stworzyłaś absolutne cudo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo, nie cudo, ale absolutnie pyszne i za szybko znika :))
    Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. znowu się zasliniłam...mam jakis ślinotok dzisiaj...piękności tworzysz:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie też to ciasto na wspomnianym blogu zauroczyło. A teraz zauroczyło po raz drugi!
    Uwielbiam i lemon curd, i bezę, i bitą śmietanę z umiarem, ale lubię. Wędruje do zakładek z etykietą 'zrobić jak najszybciej'. Pozdrawiam!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam połączenie kwaśnej cytryny ze słodką bezą ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis