Jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego ciasta ślina mi poleciała
Wiedziałam, ze je zrobię, czekałam tylko na okazję, a przecież w Dzień Matki tez muszę cos mieć na stole ;) W końcu życzenia z tej okazji już dostaję !
Zrobiłam i jestem zachwycona smakiem, delikatna beza, mocno cytrynowy Lemon Curd - chyba przesadziłam, bo dałam 4 średnie cytryny ale za to cholernie orzeźwia :D
do tego słodka bita śmietana i truskawki. Genialne połączenie !!
Beza bardzo mocno cytrynowa
cytuje za autorem - przepis z blogu Z piekarnika
Składniki ciasta:
5 białek
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
200 gram cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, gdy zacznie sztywnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder, ubijamy, aż masa będzie idealnie sztywna. Na końcu dodajemy ocet i skrobię, mieszamy delikatnie. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach formujemy z ciasta bezowego okrągłe blaty (musimy pamiętać, że beza nieco urośnie). Możemy pomóc sobie narysowaniem okręgów na papierze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C przez około 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Można bezę zostawić w nim nawet na całą noc.
Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru.
Lemon Curd
3 cytryny ( sok i skórka starta )
150 gram cukru
2 jajka
2 zółtka
pól kostki masła
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła mieszamy dokładnie ze sobą i umieszczamy w metalowej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (lekko gotującą) i mieszamy masę przez około 10 minut, musi zgęstnieć. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno masło, mieszamy, aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki, żeby masa porządnie zgęstniała. Gotowe.
Bita śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Masa powinna dać się odwrócić do góry nogami.
Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru. Jeden blat układamy na talerzu/paterze do góry nogami i delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy na nim Lemon Curd, przykrywamy druga bezą, dekorujemy bitą smietaną, ukochanymi przez dzieci i nie tylko truskawkami, możemy posypać kandyzowanymi fiołkami.
Smacznego !
200 gram cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego
Ze schłodzonych białek ubijamy pianę, gdy zacznie sztywnieć, nie przerywając ubijania dodajemy cukier puder, ubijamy, aż masa będzie idealnie sztywna. Na końcu dodajemy ocet i skrobię, mieszamy delikatnie. Na dwóch wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach formujemy z ciasta bezowego okrągłe blaty (musimy pamiętać, że beza nieco urośnie). Możemy pomóc sobie narysowaniem okręgów na papierze.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C przez około 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Można bezę zostawić w nim nawet na całą noc.
Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru.
Lemon Curd
3 cytryny ( sok i skórka starta )
150 gram cukru
2 jajka
2 zółtka
pól kostki masła
Wszystkie składniki za wyjątkiem masła mieszamy dokładnie ze sobą i umieszczamy w metalowej misce. Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą (lekko gotującą) i mieszamy masę przez około 10 minut, musi zgęstnieć. Po tym czasie dodajemy pokrojone drobno masło, mieszamy, aż się rozpuści i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu wkładamy do lodówki, żeby masa porządnie zgęstniała. Gotowe.
Bita śmietana
400 ml śmietany 30 %
3 łyżki cukru pudru
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy wraz z cukrem na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Masa powinna dać się odwrócić do góry nogami.
Gotową, wystudzoną bezę odrywamy delikatnie od papieru. Jeden blat układamy na talerzu/paterze do góry nogami i delikatnie spłaszczamy, a następnie układamy na nim Lemon Curd, przykrywamy druga bezą, dekorujemy bitą smietaną, ukochanymi przez dzieci i nie tylko truskawkami, możemy posypać kandyzowanymi fiołkami.
Smacznego !
Cudowna beza! Jak niepoprawna miłośniczka wszystkiego co bezowe, stwierdzam, że stworzyłaś absolutne cudo!
OdpowiedzUsuńCudo, nie cudo, ale absolutnie pyszne i za szybko znika :))
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
znowu się zasliniłam...mam jakis ślinotok dzisiaj...piękności tworzysz:)
OdpowiedzUsuńMnie też to ciasto na wspomnianym blogu zauroczyło. A teraz zauroczyło po raz drugi!
OdpowiedzUsuńUwielbiam i lemon curd, i bezę, i bitą śmietanę z umiarem, ale lubię. Wędruje do zakładek z etykietą 'zrobić jak najszybciej'. Pozdrawiam!
;)
uwielbiam połączenie kwaśnej cytryny ze słodką bezą ;)
OdpowiedzUsuń