niedziela, 10 kwietnia 2011

Chleb kukurydziany - Maize Bread od Leparda


Kolejne wspólne pieczenie
Tylka ja , Anita i Dan Lepard ;) 
dotychczas zachwycałam się jego przepisami, ten mnie nie powalił, a szkoda, bo wygląda ładnie
w środku jest suchy, to typowe dla chlebów na drożdżach, przywykłam już do wilgotnych zakwasowców 
Ale doświadczenie kolejne jest
Po raz pierwszy robiłam polentę !
Przepis niby ten sam, jednak z Anita miałyśmy różne mąki, Ona użyła do polenty kaszki kukurydzianej, ja mąki kukurydzianej, jej ciasto było super, moje zrobiła się jakieś galaretowate, musiałam dosypać trzy garści maki, żeby dało się z nim pracować, może dlatego chleb jest suchy

Chleb kukurydziany
"Maize Bread" z książki "The handmade loaf" Dana Leparda
tłumaczenie moje, do końca nie wiem jak z tymi makami ma być ;)

Na polentę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 gram maki kukurydzianej - sugeruje użyć tu kaszkę kukurydzianą
- 100 gram wody

Na ciasto
- 150 polenty
- 260 gr wody w temperaturze pokojowej
- 2 ½ łyżeczki świezych pokruszonych drożdży
-  100 gram maślanki
- 150 gram mąki kukurydzianej
- 350 gram mąki chlebowej
- 1 ¼ łyżeczki soli

Polenta
Weź dwa duże talerze, jeden wysmaruj oliwą, połóż je obok siebie
W wysokim rondlu wymieszaj wodę z maką/ kaszką kukurydzianą. doprowadź wodę do wrzenia.
Stale mieszając az zgęstnieje i zacznie owijać się wokół łyżki. Natychmiast zdjąc garnek z ognia, przełożyć polente na naoliwiony talerz, uklepując na płasko łyżeczką i przykryc drugim talerzem.
Polente dokładnie rozbić w wodzie z drożdżami i maslanką, tak aby nie miała żadnych grudek, najłatwiej zrobić to blenderem, jesli nie masz to widelcem.

Ciasto
Makę wymieszać ze solą i dodac pastę z polenty.  Zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta, i zostaw przykryte na 5 minut
Posmaruj blat  i ręce łyżeczka oliwy, wyłóż ciasto i zagniataj 10 sekund. Włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj i zostaw na 10 minut.
Wyłóż ciasto z powrotem na blat naoliwiony i zagniataj 10 sekund, włóż do miski na 15 minut. Operację powtórz jeszcze trzy razy z 15-stominutowymi przerwami.
W ciągu 1 ¼ godziny, ciasto powinno być gładkie, poparzone od pęcherzyków powietrza na powierzchni i chłodne w dotyku.
Odstawić w misce pod przykryciem na 30 minut.
Nastepnie zrobić kulę z ciasta i włożyć do wyrastania w misce wyłozonej materiałem lub ścierką na jedna godzinę lub do podwojenia objętości

Piekarnik rozgrzac do 220 stopni, bochen przełożyć na omączoną deskę , ostrym nożem naciąć kratkę na powierzchni, włożyć do pieca. 
Piec 50-60 minut, az chleb będzie brązowy i lekki, a od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

Wystudzić
Chleb najlepiej zjeść tego samego dnia 




5 komentarzy:

  1. na zdjęciach wygląda ok , nawet bardziej niż ok.
    A jakiej maki użyłaś , bo jest skrobia i taka żółta
    Ja kiedyś robiłam i był super(na tej żółtej)dlatego pytam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Margot :)wygląd to jedyne co mi sie w nim podoba
    użyłam żółtej maki kukurydzianej, skrobi się pozbyłam jak skończyłam z dieta dukana ;)
    coś musiałam w nim spaprać, że mi wyszedł suchy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo! kolejne doświadczenie za nami,
    ja tam o mące kukurydzianej dotychczas nie wiedziałam zbyt dużo, teraz już coś tam wiem :)
    dzięki Tobie, bo sama na ten chleb pewnie szybko bym się nie zdecydowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią przetłumaczę tylko książka leży w Szczecinie :)
    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  5. Teraz to już nie ma sensu Pola ;)
    ale jak będę miała problem to się zgłoszę, nawet Ci przepis po english wklepię, żebyś nie musiała po ta książkę jechać ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis