poniedziałek, 14 marca 2011

Buraczki zasmażane

Jeszcze okres zimowy, świeże wiosenne warzywa już niedługo pojawią się w każdym sklepie
póki co wyciągnęłam ostatni słoik ogórków kiszonych
i smażę buraki



Buraczki zasmażane
- 0,5 kg buraczków
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki soku  z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- zasmażka ( 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki )

Buraki myjemy i gotujemy 1 godzinę w łupinkach. Studzimy i obieramy.
Ścieramy na małych oczkach.
W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę, zasmażamy nie złocąc.
Wrzucamy starte buraczki i przyprawy - nie doprawiam ich za mocno, uwielbiam delikatny smak buraczków, ale oczywiście można sypnąć więcej przypraw - wedle smaku
Na koniec wrzucamy 2 łyżki śmietany, mieszamy. Podajemy ciepłe - do pysznej pieczeni i puree ziemniaczanego ;)

-

3 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis