Jeszcze okres zimowy, świeże wiosenne warzywa już niedługo pojawią się w każdym sklepie
póki co wyciągnęłam ostatni słoik ogórków kiszonych
i smażę buraki
Buraczki zasmażane
- 0,5 kg buraczków
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta cukru
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki śmietany
- zasmażka ( 1 łyżka masła + 1 łyżka mąki )
Buraki myjemy i gotujemy 1 godzinę w łupinkach. Studzimy i obieramy.
Ścieramy na małych oczkach.
W rondlu rozpuszczamy masło, wrzucamy mąkę, zasmażamy nie złocąc.
Wrzucamy starte buraczki i przyprawy - nie doprawiam ich za mocno, uwielbiam delikatny smak buraczków, ale oczywiście można sypnąć więcej przypraw - wedle smaku
Na koniec wrzucamy 2 łyżki śmietany, mieszamy. Podajemy ciepłe - do pysznej pieczeni i puree ziemniaczanego ;)
-
Baaardzo lubie takie buraczki :)
OdpowiedzUsuńpyszny kolor:-)
OdpowiedzUsuńo jaaaaaaaa, ogórki i buraki... buuuuuu ja też chcę! :(((
OdpowiedzUsuń