Awaryjny czyli taki, który można szybko upiec, gdy chlebak zaczyna świecić pustkami
Ja nie jestem fanka takich chlebów, ale moje dzieci owszem :)
a nawet jak nie zjedzą -bo taki chleb szybko traci swoją świeżość- to jest genialny do tostów, lub grzanek do zupy
Przepis podaję za a.grey gospodynia tego wydania
Farmhouse Loaf
przygotowanie ciasta - około 15 minut
wyrastanie ciasta - 45 minut
ostateczne wyrastanie - 20 minut
pieczenie - około 30 minut
Składniki:
500 g mąki chlebowej
2 łyżeczki drobnej soli morskiej
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru
300 ml letniej wody
Przygotowanie: Przesiać mąkę i sól do dużej miski, zrobić pośrodku dołek. W małej miseczce wymieszać drożdże z cukrem i 2 łyżkami wody. Mieszać do rozpuszczenia, następnie pozostawić na 2 minuty - powinno się lekko spienić. Wlać do dołka w mące wraz z pozostałą wodą. Szybko wymieszać drewnianą łyżką. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 45 minut, do podwojenia objętości. Po tym czasie przenieść ciasto na blat i krótko zagnieść.
Następnie uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do lekko naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Ciasto powinno urosnąć powyżej krawędzi foremki.
Nagrzać piekarnik do 220 st C (200 termoobieg). Chleb lekko oprószyć mąką i piec przez 30-35 minut. Upieczony bochenek ostukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli to konieczne, dopiekać chleb (już bez foremki) przez 5 minut. Studzić na kratce.
Źródło: przepis z magazynu "Delicious"
niespodziankę mi zrobiłaś właśnie :)Dziękuję!
OdpowiedzUsuńa dzieci! i u mnie tak jest, a moja młodsza córka jest fanką tylko i wyłącznie białego pieczywa.
Pozdrawiam!
moje uznaja ciemny chleb za niejadalny
OdpowiedzUsuńprzejdzie im z wiekiem...mam nadzieję :)
i ja dziękuję, awaryjny przepis zawsze mile widziany !