sobota, 29 stycznia 2011

Podróż do Włoch...smakowa ;)





Gdyby tak móc przenosić się do innych krajów przy pomocy kawałka jedzenia to najwięcej potraw w mojej kuchni byłoby włoskich, greckich i indyjskich


Dziś Włochy
Zapach tego chleba jest niesamowity, delikatny w środku z chrupiąca ziołowo-słoną skórką


Jeny, kto wymyśla takie cuda !








Chleb jest bardzo prosty i bardzo szybki do zrobienia
czas rośnięcia jednak wydłużyłam, pierwszy rosnał godzinę i jeszcze mu było mało, popekał podczas pieczenia
Drugi miał 50 minut więcej i był pieknie wyrośnięty






Włoski chleb z ziołami
Weekendowa Piekarnia # 103 

Składniki (na 2 bochenki): 
1,5 łyżeczki drożdży instant
3 szklanki ciepłej wody 
1 łyżka soli 
2 szklanki mąki chlebowej ( może być mąka  650 z Lidla  )
4-5 szklanek mąki pszennej (ja dałam 1/2 szklanki mąki razowej i 4 szklanki mąki pszennej) 
1/3 szklanki oliwy 
½ łyżeczki suszonego oregano 
½ łyżeczki suszonej bazylii 
½ łyżeczki suszonej pietruszki 
½ łyżeczki soli 
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Przygotowanie: Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. Wymieszać 3 szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe 2-3 szklanki mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). 

Ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 kule i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować 2 owalne bochenki chleba, umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze (lub łopacie do chleba obsypanej mąką kukurydzianą), odstawić na ok. 30 minut. Jeżeli ktoś posiada kamień do pieczenia należy nagrzać go wcześniej w piekarniku w temp. 250 stopni C. W międzyczasie wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe bochenki posmarować pozostałą ziołową mieszanką.



Smacznego :)



2 komentarze:

  1. Witaj! Ładnie u Ciebie wygląda a ja właśnie przymierzam się do tego chleba. Dawno nic nie piekłam z Weekendową Piekarnią.
    Nie lubię przepisów "na szklanki" ale dzisiaj cieszę się, że ten taki jest, bo akurat bateria w wadze mi padła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze sie, za zasmakowala Ci moja propozycja w WP. Mi osobiscie ten chleb wyjatkowo smakowal. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis