niedziela, 26 grudnia 2010

Grecki chleb świąteczny


I kolejny chleb który zagości u nas na stałe, niesamowite połączenie bakalii i przypraw, glazurowana skórka, mięciutkie słodkawe wnętrze - pasuje do dżemów, miodu a dla mnie genialny do sera zółtego, choć zjadłam go nawet z szynką i chrzanem z żurawiną :))
Cholernie  się kleił, musiałam dosyć mocno podsypywac maką, ale ciasto wyszło świetne


Grecki chleb świateczny Christopsomos

200g bialego zaczynu pszennego 100%hydracji
450g 
bialej pszennej maki chlebowej
7g soli
1 1/2g lyzeczki drozdzy instatnt
1 lyzeczka cynamomu
1/4 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej
1/4 lyzeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 lyzeczki mielonych gozdzikow
1 lyzka zmielonej kandyzowanej skorki pomaranczowej
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu z migdalow
2 duze jajka, lekko roztrzepane
1/4 szklanki miodu plynnego
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3/4 szklanki letniego mleka
1/2 szklanki rodzynkow (dowolnych)
1/2 szklamki suszonych zurawin
1/2 szklanki orzechow wlsokich, posiekanych, lekko uprazonych

Glazura:
2 lyzki wody
2 lyzki cukru
2 lyzki miodu
1 lyzeczka naturalnego ekstraktu pomaranczowego
1 lyzeczka ziarna sezamowego

W duzej misce wymieszac razem: make, sol, drozdze, cynamon, galke, ziele angielskie i gozdziki. Dodac zakwas (lub poolish), ekstrakt, jajka, miod, oliwe i mleko. Dobrze wymieszac, az ze skladnikow utworzyla sie kula. Wyjac na kuchenny blat i zagniesc miekkie, delikatnie lepkie ciasto (ok. 10 min.). W czasie ostatniej fazy zagniatania dodac bakalie. Pierwsza fermentacja trwa ok.1 1/2 godziny, w polowie ktorej ciasto trzeba odgazowac i zlozyc (stretch and fold technique). Gdy ciasto podwoi swoja objetosc wyjac je z miski i po lekkim odgazowaniu, podzielic na dwie czesci, jedna dwa razy wieksza od drugiej. Z wiekszej uformowac kule i ulozyc ja na blasze wylozonej papierem do pieczenia, posmarowac lekko olejem, przykryc folia i zostawic na 60-90 min. Mniejszy kawalek ciasta umiescic w foliowej torebce i schlodzic w lodowce. W tym czasie rozgrzac piec do 180C.

Gdy okragly bochenek jest juz dobrze wyrosniety, wyjac schodzone ciasto z lodowki, podzielic je na dwie czesci i z kazdej uformowac 25cm walek. Walki ulozyc na krzyz na wierzchu chleba. Beda one dluzsze i wystawac poza kopule bochenka. Konce przeciac nozem wzdluz (ale tylko do momentu gdzie walek pokrywa chleb) i zawinac je na zewnatrz. W tak zawiniete koncowki mozna wcisnac polowki orzechow wloskich. Wierzch bochenka posmarowac miodowa glazura. Piec 40-45 min. Przed podaniem koniecznie chleb nalezy calkowicie wystudzic (ok. 1 godziny). 




a to moje świeczniki świąteczne które robiłam z piernika, został mi tylko jeden


środa, 22 grudnia 2010

Na święta

Lukrowanie pierniczków skończone
juz sie nimi przejadłam w tym roku, szczególnie lukrem wypływającym z tytki

kilkadziesiąt na  zamówienie, 5 na specjalne zamówienie :) z imieniem :)







Plecy bolą, brzuch pełny, w święta chyba juz nic nie zjem, bo dzis juz przesadziłam, czemu tak cięzko przejśc obojętnie obok obłędnie pachnącego jedzenia ? 
Upiekłam dziś kilkanaście blach pierniczków wg przepisu Bakerlady zwykłych i z bakaliami, jak cięzko się od nich oderwać wie tylko ten kto raz spróbował. Ja spróbowałam w tamtym roku i juz nie przestanę.

Obowiązkowa pozycja na święta  - keks z mnóstwem orzechów, rodzynek i fig, uwielbiam figi w keksie !
Przepis od Ani - najlepszy keks domowej roboty jaki jadłam zwiększam tylko ilośc bakali do 500 gram a czas pieczenia wydłużam do 15 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.





W tym roku u mnie na słodko, nie chciało mi sie robić makówki, to zrobiłam babeczki wg przepisu Nigelli, mase makową kupiłam gotową, jak len to leń, ale masy zostało pół puszki i chyba dorobię jednak ta makówke, bo babeczki raczej szybko znikną

Babeczki z masa makowa wg Nigelli

Ciasto kruche

240 gram mąki
60 gram smalcu
60 gram zimnego masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli

Nadzienie - Nigella używa masy mincemeat, ja uzyłam gotowej masy makowej Bakalland

Do mąki wkroić masło i smalec, wymieszac razem, tak, żeby mąka otoczyła masło, wsadzić do zamrażarki na 20 minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z solą, wsadzić do lodówki na 20 minut
Make z masłem  wrzucić do malaksera, wlać sok i zmiksować aż powstaną grudki ciasta, nie za długo !
Wyciągnąć ciasto na stolnice i zagnieść, owinąć folią i wsadzić do lodówki na 20 minut
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki, uzupełniamy masą makową nakrywamy gwiazdka wykrojoną z ciasta.
Pieczemy 15 minut w temp 220 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Wyszło mi 26 babeczek







Patrząc na to ile mam jeszcze do zrobienia, to do Świąt jeszcze daleko :))
ale gdybym juz nie zdążyła wpaść na komputer to życzę Wam zdrowych, spokojnych i smakowitych świąt Bożego Narodzenia. 







poniedziałek, 13 grudnia 2010

Pierniczki lukrowane

Zawsze marzyłam o pieknych pierniczkach na choince, nigdy nie miałam czasu ani cierpliwości do lukrowania, w tym roku się zawzięłam i  jakoś mi idzie, to dopiero początek...to nawet wciągające zajęcie, boję się tylko, ze dla mnie nie zostanie ich wiele.
Pierwsze pierniczki ( te troche grubsze ) piekłam z przepisu Ani, drugie z przepisu Bakerlady
To zwykłe pierniczki do lukrowania, pieknie pachną i sa jadalne, ale do jedzenia będa inne.






poniedziałek, 6 grudnia 2010

Tahini Bread - Piekarnia po godzinach


Pieczenie chleba w weekend zazwyczaj skutkuje tym, że chleb nie zdazy dobrze wystygnąc, a już jest skrojony, o zdjęciach całego można zapomnieć.
Ale co się tu dziwić - taki chleb to wg mojej drugiej połowki "...chleb perfekcyjny - szczególnie do robienia kulek na ryby...takiego chleba już w sklepach nie ma..." - takie słowa cieszą :)

Tahini Bread

Piekarnia po godzinach

-770g pszennej mąki
-515g wody
-15g soli
-240g dojrzałego zakwasu 60% hydracji (uwaga Narzeczonej) - moim zdaniem chodzi o zakwas pszenny, bo w oryginale jest Levain a to dla Amerykanów znaczy zakwas pszenny, sourdough to żytni czyli proponuje na 12 godzin przed pieczeniem pobrać nieco żytniego ot 20g i rozmnożyć go do 240g pszennego o rzeczonej hydracji)
-50 g pasty tahini lub ziarna sezamowego*


Do miski wlać wodę i 50g mąki, i miksować mikserem do uzyskania gładkiej masy - 1 minutę.
Dodawać stopniowo pozostała mąkę przy zwiększonej prędkości miksera - ok. 2 minuty.
Miskę przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej do autolizy na 30 minut.
Następnie dodać sól i aktywny zakwas i miksować za pomocą haka do ciasta ok. 3 minuty.
Następnie dodać tahini i miksować ciasto aż wszystkie składniki się połączą - ok. 2 minuty.
Ciasto umieścić w naoliwionej misce,przykryć i odstawić do fermentacji na 4 godziny.Po 2 godzinach ciasto złożyć.Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części, z każdej uformować zaokrąglony bochenek.
Zostawić przykryte na 15 minut,żeby ciasto odpoczęło.
Ukształtować bochenki .Blat posypać ziarnem sezamowym,położyć chleby i zostawić do ponownej fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 godziny.
Chleby odwrócić, wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C na 40 minut. Przez pierwsze 20 minut piec z parą, a kolejne 20 minut bez pary.

* zamiast pasty tahini można użyć nasion sezamu, ilość tahini i nasion sezamu można zwiększyć.


Moje ciasto całą noc wyrastało w lodówce, rankiem po wyciągnięciu pozostawiłam je w ciepłym miejscu, żeby doszło do siebie i jeszcze trochę podrosło. Chleb piekłam w teflonowym naczyniu.
Smacznego :)






sobota, 4 grudnia 2010

Tatterowiec - Weekendowa Piekarnia





Po dwumiesięcznych zmaganiach z dietą Dukana wróciłam z powrotem
wyniki badań nie były ciekawe, mimo, że stosowałam się do wszystkich zaleceń i dużo piłam, to poziom mocznika był dwukrotnie większy niż wskazuje norma, czułam się okropnie, wpadłam prawie w anemię, miałam zajady, których nie mogłam sie pozbyć, chyba już nigdy nie będe sie odżywiac inaczej niż wg Montignaca, teraz jak wróciłam wiem, ze żyję


no i jem prawdziwy chleb ! a to jest nałóg od którego się nie dam rady uwolnić


zresztą zapach świezo upieczonego razowego chleba skusiłby nawet największego twardziela !
szczególnie zapach takiego chleba !



Tatterowiec z suszonymi śliwkami z moimi modyfikacjami na wersję wg Montignaca
400g zakwasu żytniego razowego płynnego (np. 150%)*
170ml wody
200g mąki pszennej razowej
200g mąki orkiszowej pełnego przemiału
1 łyżka soli morskiej
1 łyżeczka frutkozy
garść suszonych sliwek

*jeśli zakwas jest młody, można dodać 1 łyżeczkę suchych drożdży

Wszystkie składniki mieszam, ciasto jest lepkie i luźne. 
Zostawiam do wyrośnięcia na godzinę.
Znów mieszam krótko, przekładam do foremki chlebowej wysmarowanej oliwa i wysypanej maka żytnią zakrywam folią i zostawiam do ponownego wyrośnięcia (ma rosnąć powoli, kilka godzin). 
Pilnuje żeby nie przerosło!
Foremkę z chlebem wsuwam do zimnego piekarnika, nastawiam temperaturę na 200C i piekę godzinę. 
Gdy piekarnik dobrze się nagrzeje (osiągnie temperaturę 200C), chleb i ścianki pieca spryskuję wodą.
Po godzinie wyjmuję z formy i dopiekam 10 minut.
Dobrze wystudzić.

Smacznego :)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis