środa, 22 grudnia 2010

Na święta

Lukrowanie pierniczków skończone
juz sie nimi przejadłam w tym roku, szczególnie lukrem wypływającym z tytki

kilkadziesiąt na  zamówienie, 5 na specjalne zamówienie :) z imieniem :)







Plecy bolą, brzuch pełny, w święta chyba juz nic nie zjem, bo dzis juz przesadziłam, czemu tak cięzko przejśc obojętnie obok obłędnie pachnącego jedzenia ? 
Upiekłam dziś kilkanaście blach pierniczków wg przepisu Bakerlady zwykłych i z bakaliami, jak cięzko się od nich oderwać wie tylko ten kto raz spróbował. Ja spróbowałam w tamtym roku i juz nie przestanę.

Obowiązkowa pozycja na święta  - keks z mnóstwem orzechów, rodzynek i fig, uwielbiam figi w keksie !
Przepis od Ani - najlepszy keks domowej roboty jaki jadłam zwiększam tylko ilośc bakali do 500 gram a czas pieczenia wydłużam do 15 minut, najlepiej sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest upieczone.





W tym roku u mnie na słodko, nie chciało mi sie robić makówki, to zrobiłam babeczki wg przepisu Nigelli, mase makową kupiłam gotową, jak len to leń, ale masy zostało pół puszki i chyba dorobię jednak ta makówke, bo babeczki raczej szybko znikną

Babeczki z masa makowa wg Nigelli

Ciasto kruche

240 gram mąki
60 gram smalcu
60 gram zimnego masła
sok z 1 pomarańczy
szczypta soli

Nadzienie - Nigella używa masy mincemeat, ja uzyłam gotowej masy makowej Bakalland

Do mąki wkroić masło i smalec, wymieszac razem, tak, żeby mąka otoczyła masło, wsadzić do zamrażarki na 20 minut.
Wycisnąć sok z pomarańczy, wymieszać z solą, wsadzić do lodówki na 20 minut
Make z masłem  wrzucić do malaksera, wlać sok i zmiksować aż powstaną grudki ciasta, nie za długo !
Wyciągnąć ciasto na stolnice i zagnieść, owinąć folią i wsadzić do lodówki na 20 minut
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na cienki placek, wycinamy kółka które wkładamy do foremek na babeczki, uzupełniamy masą makową nakrywamy gwiazdka wykrojoną z ciasta.
Pieczemy 15 minut w temp 220 stopni.
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem

Wyszło mi 26 babeczek







Patrząc na to ile mam jeszcze do zrobienia, to do Świąt jeszcze daleko :))
ale gdybym juz nie zdążyła wpaść na komputer to życzę Wam zdrowych, spokojnych i smakowitych świąt Bożego Narodzenia. 







3 komentarze:

  1. pierniczki są piękne niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewuniu,mistrzowskie pierniczki!!!Zresztą nie tylko za pierniki,ale i za chlebki podziwiam!Kiedyś próbowałam brać się za pieczenie chleba,ale zakwas mi się zepsuł i na tym moja "przygoda" z pieczeniem chleba się skończyła.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój pierwszy zakwas tez nie przetrwał :)) Drugi żył pół roku, trzeci jak narazie odpukać żyje ! I ma sie całkiem dobrze ;)
    Nie poddawaj się kochana, taki chleb to mnóstwo radości i smak który cięzko juz kupić w sklepie. Pozdrawiam i dziekuje bardzo :*

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis