niedziela, 24 października 2010

Tortano


Nietypowy kształt, fantastyczny smak, świetna skórka,czas robienia długi. Jak zwykle miałam za mało czasu, żeby zrobić ten chleb od razu, więc trochę leżakował sobie w lodówce. Pewnie na dobre mu to wyszło, choć po północy nie miałam juz siły dłużej czekac na wyrastanie i wsadziłam go do piekarnika, jak widac peknął w środku, czyli jeszcze za krótko rosnął.
Propozycja Weekendowej Piekarni podana przez Jolę

Tortano

Składniki zaczynu: 
1/4 łyżeczki drożdży instant
1 szklanka wody
2/3 szklanki mąki chlebowej pszennej (100g) 

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut. Do mąki wlać 1/3 część wody z rozpuszczonymi drożdżami, a resztę wylać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 12h. 

Składniki ciasta chlebowego: 
575g mąki chlebowej pszennej
420g wody
zaczyn j.w.
2 łyżeczki miodu (14g)
1 łyżka soli (15g)
1/4 szklanki ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę (60g ) – czyli mniej więcej jeden mały ziemniak  ( przyznaje szczerze, z braku czasu o ziemniaku zapomniałam ) 

Wymieszać przy pomocy drewnianej łyżki wodę z mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić na 10-20 minut. Dodać zaczyn, miód, sól, ziemniaka przeciśniętego przez praskę, wyrabiać 15-20 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Ciasto jest bardzo luźne. Przełożyć ciasto do naczynia oprószonego mąką. Przykryć folią i odstawić na 20 minut. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, posypać mąką, złożyć brzegi do środka (tak jak składa się listy urzędowe), przekręcić ciasto na blacie o 90° i ponownie złożyć brzegi do środka. Oprószyć mąką i przełożyć do miski. Przykryć folią i odstawić na kolejne 20 minut.
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 20 minut
Złożyć i odstawić na 2,5h.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, uformować kulę wg instrukcji. Odstawić na 20 minut. Ciasto posypać mąką, w środku zrobić otwór. Uformować wieniec o średnicy 30cm, z otworem o średnicy 10 cm pośrodku. Posypać mąką, ułożyć na papierze do pieczenia/desce piekarniczej obficie posypanej mąką (ja w otwór włożyłam słoik, który wyjęłam przed samym pieczeniem), przykryć folią spożywczą. Odstawić na 1,5h. Piec w piekarniku nagrzanym do 230°C na kolor ciemnobrązowy (u mnie to trwało 30 minut). Studzić na kratce. 





6 komentarzy:

  1. Etralo piękne Tortano:) Dziękuję za wspólne pieczenie i serdecznie pozdrawiam
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, miałam tym razem nie piec z WP, ale u Ciebie tak ładnie ten chleb wygląda, że może jednak znajdę czas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jolu, to ja dziękuję, bo z drożdzowych to ja lubie pizze i ciasto z owocami, a ten Tortano ma naprawdę świetny smak ! skórka jest obłędna :)

    a.grey upiecz, warto :) mój syn powiedział, rób tylko taki chleb !

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że udało Ci się uzyskać otwór wewnątrz chleba - u mnie ciasto cię zlało i połączyło, ale i tak było niezwykle smacznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej Kuba, wiesz ja mysle, ze ten chleb w całości upieczony tylko zyskuje, bo lepiej sie go kroi i sa "lepsze" kromki ;) Tortano z dziura najbardziej mi pasuje na imprezę gdzie chleb podajesz w koszyczku, ale do pracy prostej kanapki z niego nie ukroisz :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis