poniedziałek, 6 września 2010

Chleb z serem i rozmarynem Weekendowa Piekarnia #83


I drugie wyzwanie przede mną z Weekendowej Piekarni
Od samego początku postawiłam na przegraną...zapomniałam o odświeżeniu zakwasu, miałam mało czasu, brakło mi mąki, a na domiar przepis był troszkę zmieniony ;)
No i oczywista sprawa, do której się już przyzwyczaiłam, nasz sklep nie posiada w sprzedazy sera Chedar !
Mimo tych wszystkich przeciwności chleb a raczej dla mnie coś jak bagietki wyszły boskie !
Z braku mąki dodałam mąkę graham, tej u mnie pod dostatkiem i smak mnie mocno zachwycił
Zamiast sera Chedar wrzuciłam serek topiony Hochland a smaku Chedar,  różnica wielka, bo ser wyszedł delikatnie przez nacięcia w chlebku i zamiast ładnie się rozpuścić i przypiec to się przypalił, następnym razem, bo napewno taki będzie dam zwykły ser i sprawdzę różnicę.
Jak widać mój piekarnik mocniej grzeje w prawym rogu i kawałek bagietki był mocniej chrupiący :D


Chleb z ziemniakami, serem i rozmarynem
http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2010/09/szkolny-dzwonek-i-wielkie-letnie.html
(2 niewielkie bochenki)

Składniki:

230 g białego zaczynu zakwasowego levain (100% hydracji)

510 g białej pszennej maki chlebowej ( u mnie z powodu złych wcześniejszych danych było 255 maki pszennej i 4 garście mąki graham dosypywanej podczas zagniatania )

3 g drożdży instant - dałam świeże

230 g ugotowanych ziemniaków w łupinkach ( no i zapomniałam, że w łupinkach :))

230 g wody z gotowania ziemniaków

14 g soli

115 g sera Cheddar ( u mnie ser topiony o smaku Chedar )

liście z 4-5 gałązek rozmarynu, posiekane



Przygotowanie: W dużej misce wymieszać cały zaczyn z połową mąki, drożdżami, wystudzonymi ziemniakami i połową wody z gotowania ziemniaków. Miskę (odkrytą) odstawić na 30 minut. Następnie, do ciasta wsypać pozostałą mąkę z solą i mieszając, dodać tyle pozostałej wody, aby powstało raczej luźne ciasto. Wyłożyć ciasto na stół i wyrabiać przez 6 minut. Dodać posiekany rozmaryn i dalej zagniatać przez 2 minuty. Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące się (temp 25-27C). Gotowe ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć i zostawić na 90 minut, składając ciasto w połowie wyrastania.

Podzielić na dwie części, nadać kształt prostokąta. Na środku każdego ułożyć plastry sera, zostawiając dookoła margines ciasta. Następnie zwinąć ciasto ścisło, docisnąć końce. Na blasze do pieczenia ułożyć arkusz pergaminu, posmarować go lekko oliwą i posypać semoliną. Ułożyć bochenki obok siebie zostawiając miedzy nimi odstęp. Blachę wsunąć do plastikowej torby i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Rozgrzać piec do 260C.

Wyrośnięte bochenki naciąć szybko (dość głęboko, do pierwszej warstwy sera) i zsunąć wraz z pergaminem na gorący kamień. Piec z parą przez 35 minut (parę wtryskiwać tylko przez pierwsze 2 minuty pieczenia co 30 sekund). Po ostatnim wstrzyknięciu pary zmniejszyć temperaturę pieca do 230C . Studzić na kratce.

a chcielibyście widzieć jak moja kuchnia wyglądała, gdy uparcie zagniatałam za luźne ciasto...
buhaha

4 komentarze:

  1. Gratuluję wytrwałości w zagniataniu tego za luźnego ciasta :) Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. o jaaa!
    Ewa ale Ty tu masz smakowicie... jak tu pachnie... aż mi ślinka cieknie na myśl o ciepłym chlebku... może się kiedyś zmobilizuje i coś sama upiekę. tylko talentu do kuchni to ja nie mam :/

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny zawijaniec.
    Pierwsze zdjęcie wyprowadziło Mnie na manowce i myślałam, że to WP84 :D
    Pozdrawiam serdecznie, dodaje do linków, bo ślicznie tu i pachnąco!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja lubię takie mocno chrupiące kawałki :-)

    ładnie tu u Ciebie, zostanę na dłużej.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj przepis